Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Aktualizováno: Úsvit vypoví smlouvy pochybným PR agenturám, sloužily jen Okamurovi

Aktualizováno: Úsvit vypoví smlouvy pochybným PR agenturám, sloužily jen Okamurovi
Agentury údajně za peníze hnutí vylepšovaly image jen jeho předsedy Tomia Okamury | zdroj: Profimedia

Dlouhodobé závazky hnutí Úsvit dosahují sta procent částky, které dostane od státu za provoz. Hnutí proto kvůli dluhům mimo jiné vypoví smlouvy s PR agenturami ATM a 10 minutes, které spíše než propagaci hnutí měly na starosti propagaci předsedy Tomia Okamury. Vedení hnutí svého předsedu vyzvalo k vyvození odpovědnosti. Poslanecký klub mezitím v úterý vyloučil Okamuru a Radim Fialu ze svých řad. 

Obě neznámé PR agentury hnutí najalo na doporučení Okamury a ten byl prý také jediným, kdo s nimi komunikoval. Pořad Reportéři ČT upozornil na to, že pozadí firem je velmi podivné. Ačkoli se mají zabývat propagací, samy ani nemají vlastní internetové stránky a jejich sídla jsou navíc jen naoko.

10 minutes sídlí ve virtuální kanceláři a v budově má jen poštovní schránku, ATM dokonce v polorozbořeném zahradním domku.

Všechny faktury nosil hnutí Okamura, podepisoval je však tajemník Úsvitu Jan Zilvar. Podle Reportérů vykazovaly všechny faktury – ač rozdílných firem – stejné znaky jako třeba stejný tiskopis, typ písma ale i stejné formulace. Ty navíc údajně až neobvykle připomínají faktury, které hnutí za své služby vystavoval sám Tomio Okamura.

Pořad upozornil také na nepřiměřenou výši fakturovaných prací, v přepočtu tak agenturám hnutí platilo za jednu hodinu práce přes šest tisíc korun. Všechny výsledky činnosti agentur navíc využíval pouze Okamura, kterému například měla firma ATM 12 hodin pro španělský parlament sestavovat petici za nezávislost Baskicka. 

Hospodaření hnutí zkoumala prověrková komise, která sice neodhalila zpronevěru, formální chyby v hospodaření však ano. Z výsledků mimo jiné vyplývá, že Okamura si za vypracování kampaně před doplňovacími senátními volbami a evropskými volbami neoprávněně účtoval 560 tisíc korun, přičemž plán měl sestavit z titulu své funkce předsedy hnutí.

 Úsvit vyloučil Okamuru a Fialu z klubu

Vnitrostranické rozepře, které Úsvitem zmítají už delší dobu, nakonec vyústily ve vyloučení Okamury a Fialy z poslaneckého klubu strany. Poslední kapkou se stala právě prověrka hospodaření. 

Předsednictvo klubu už v úterý ráno vyzvalo Okamuru, aby z výsledků auditu vyvodil zodpovědnost. Předseda hnutí se ale brání, že nemá k účetnictví přístup a naopak předhazuje podezřelou smlouvu s firmou Celsianus, za kterou podle jeho slov stojí jeden z "pučistů". Prstem ukazuje také na smlouvu se společností Beton & Print.

"Jsou to obrovské peníze a já se nedivím, že stojí za to zlikvidovat kompletně jednoho člověka," řekl Okamura. 

Zdroje: