Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

USA uvalí nové sankce na Rusko a vyhostí 10 ruských diplomatů

USA uvalí nové sankce na Rusko a vyhostí 10 ruských diplomatů
Pokud se bude Rusko dále vměšovat do americké demokracie, Spojené státy jsou připravené odpovědět, řekl americký prezident Joe Biden | zdroj: Profimedia

Bílý dům včera oznámil, že USA vyhostí deset ruských diplomatů a uvalí sankce na skoro čtyři desítky jednotlivců a firem.

Cílem těchto kroků je potrestat Rusko za údajné vměšování do loňských prezidentských voleb v USA, za kybernetické útoky proti americkým vládním agenturám, za agresivní vystupování vůči Ukrajině a za další škodlivé jednání. Ruská snaha podrývat americké volby a kybernetické útoky ohrožují bezpečnost USA, uvedl prezident Joe Biden.

Odpověď na kybernetické útoky

Pokud se bude Rusko dále vměšovat do americké demokracie, Spojené státy jsou připravené odpovědět, řekl ve čtvrtek americký prezident Joe Biden. Navzdory novým sankcím proti Rusku však Washington podle něj nechce stupňovat napětí a konflikty s Moskvou. Nyní je čas napětí snížit, prohlásil šéf Bílého domu.

Biden podle televize CNN konstatoval, že oznámené sankce jsou „přiměřenou“ odpovědí na ruské kybernetické útoky a vměšování se do prezidentských voleb. Opatření mohla být podle něj tvrdší, ale rozhodl se k tomu nepřistoupit. Dalšímu napětí se chce vyhnout.

„Chceme stabilní a předvídatelný vztah,“ prohlásil americký prezident. Zároveň upozornil, že nebude váhat a přistoupí v budoucnu k dalším opatřením, pokud se Moskva bude nadále vměšovat do americké demokracie. „Nemůžeme dovolit, aby cizí země beztrestně zasahovala do našeho demokratického procesu,“ uvedl Biden.

Americké sankce se budou týkat šesti ruských společností. Ty se podle Washingtonu podílejí na kybernetických aktivitách Ruska. Sankce platí také pro 32 jedinců a subjektů, které Spojené státy obviňují z pokusů ovlivnit loňské prezidentské volby, a to i skrze dezinformace.

Šéf Bílého domu zároveň vyjádřil naději, že se v létě v Evropě sejde s ruským prezidentem na americko-ruském summitu, který ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi navrhl při úterním telefonickém rozhovoru. „Cesta kupředu je skrze pozorný dialog a diplomatický proces,“ poznamenal Biden.

Rusko oznámení sankcí odsoudilo jako eskalaci vzájemných vztahů. Moskva na agresivní chování Spojených států nevyhnutelně odpoví, uvedlo ruské ministerstvo zahraničí.

USA se domnívají, že ruští hackeři stojí za rozsáhlým kybernetickým útokem vůči softwaru americké společnosti SolarWinds. Za masivním loňským kybernetickým útokem má stát ruská civilní rozvědka SVR. Šéf této tajné služby Sergej Ivanov na to reagoval odmítnutím. V prohlášení podle agentury TASS uvedená obvinění označil za naprosté výmysly a nesmysly.

Program společnosti SolarWinds používaly americké vládní instituce, ale i některé korporace a domácnosti. Tak se hackeři mohli dostat do sítě ministerstev, federálních agentur a významných firem. Podle představitelů USA šlo o zpravodajskou operaci s cílem získat americká vládní tajemství.

Zástupci USA v březnu obvinili ruského prezidenta Vladimira Putina, že schválil operaci, jejímž cílem bylo napomoci bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi ke znovuzvolení v loňských prezidentských volbách. Žádné důkazy však nenasvědčují tomu, že by Rusko či kdokoli jiný nějakým způsobem zmanipuloval výsledek hlasování, píše AP.

Zdroje: