Dnes je čtvrtek 26. září 2024., Svátek má Andrea
Počasí dnes 13°C Skoro zataženo

Úřad pro digitalizaci brání Bartoše, odporuje Fialovu vidění situace

Úřad pro digitalizaci brání Bartoše, odporuje Fialovu vidění situace
zdroj: Profimedia

Za poslední tři roky končící vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) započal a dotáhl řadu úspěšných plánů a priorit, uvedl dnes v tiskové zprávě úřad místopředsedy vlády pro digitalizaci v reakci na úterní vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS), že Bartoš není manažerský schopný dovést k úspěšnému konci digitalizaci stavebního řízení.

Úřad pro digitalizaci spadá pod Bartošovo vedení. Podle něj končící místopředseda vlády zavedl některé systémové kroky, které zvýší efektivitu a výkon úřadů. Digitalizace v ČR se pod Bartošem rozvíjela rekordním tempem, uvedl úřad.

Zásadním úspěchem končícího místopředsedy vlády bylo podle Bartošova úřadu především založení Digitální a informační agentury, ale také spuštění eDokladů, dokončení aktualizované verze Portálu občana a spuštění registru zastupování, přesun na jednotnou státní doménu gov.cz nebo posílení základních registrů a Identity občana. "Tyto úspěchy jsou důkazem toho, že v posledních třech letech se digitalizace rozvíjela rekordním tempem a podařilo se uskutečnit mnoho zásadních projektů," uvedl kabinet místopředsedy vlády pro digitalizaci.

Fiala po rozhodnutí odvolat Bartoše z postu vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Piráty požádal o nominaci jeho nástupce, ti ale považují rozhodnutí premiéra za podraz a porušení koaliční smlouvy, které znamená jejich vyhazov či "vykopnutí" z vlády. Jakým způsobem a kdy ukončí vládní angažmá, zatím neřekli. Bartoš očekává, že spolu s ním opustí kabinet i další dva pirátští ministři, tedy ministr zahraničí Jan Lipavský a ministr pro legislativu Michal Šalomoun. Členové strany budou o odstoupení od koaliční smlouvy hlasovat na pirátském fóru do pondělního večera.

S digitalizací stavebního řízení měli pracovníci stavebních úřadů, zástupci obcí, stavebníci a další subjekty řadu problémů od jejího spuštění k 1. červenci. Systém i po několika aktualizacích ze strany ministerstva pro místní rozvoj považovali za nekomfortní či v mnoha případech nefunkční. Podle Fialy rozhodla o Bartošově nekompetenci úterní společná ranní schůzka. Některá média ale upozorňují také na to, že roli mohla hrát také analýza několika ministerstvech s podrobným rozborem současného stavu digitalizace stavebního řízení představená před týdnem na jednání vlády. Například podle serveru Seznam Zprávy měl dokument šéfovi kabinetu popsat, v jakém je digitální stavební řízení faktickém stavu. Podle informací o analýze v médiích by se v současnosti měl například dočasně pozastavit vývoj dalších funkcí systémů.

Premiér rozhodl o Bartošově odvolání poté, co Bartoš s celým předsednictvem Pirátů nabídl své funkce k dispozici a ohlásil, že se o vedení strany opět ucházet nebude. Učinil tak v reakci na neúspěšné krajské volby, ve kterých jeho strana obhájila tři z 99 mandátů v zastupitelstvech. Piráti nezaznamenali pozitivní výsledky ani při jarních volbách do evropského parlamentu, kde ze čtyř křesel obhájili jedno. Bartoš a vedení Pirátů byly také již částečně kritizování za výsledek sněmovních voleb v roce 2021. Přestože společná koalice se Starosty a nezávislými v dolní komoře získala 37 mandátů, kvůli preferenčním hlasům obsadila pirátská strana jen čtyři křesla. Již tehdy Piráti probírali, zda se součástí vlády vůbec stát.

Zdroje: