Dnes je čtvrtek 26. září 2024., Svátek má Andrea
Počasí dnes 13°C Skoro zataženo

Námluvy napříč stranami pokračují, Fiala chválí ministra zahraničí Lipavského

Námluvy napříč stranami pokračují, Fiala chválí ministra zahraničí Lipavského
zdroj: Profimedia

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že Jan Lipavský (Piráti) je výborným ministrem zahraničí, který má jeho důvěru. O jeho budoucnosti se budou bavit příští týden.

"Jan Lipavský je výborným ministrem zahraničí, který má mou důvěru. O jeho budoucnosti se budeme bavit po jeho návratu z USA a po referendu Pirátské strany o setrvání ve vládě," uvedl Fiala.

Lipavský v úterý novinářům v New Yorku řekl, že pokud Piráti odhlasují odchod z vlády, jako člen strany podá demisi. Odešel by ale rovnou asi i od Pirátů, protože by nebyl schopen podepsat vše, co zaznívalo na úterní tiskové konferenci Pirátů ve Sněmovně, řekl.

Fiala navrhne prezidentu Petru Pavlovi odvolání vicepremiéra, ministra pro místní rozvoj a končícího předsedy Pirátů Ivana Bartoše k 30. září. Není podle něj schopen manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení do úspěšného konce. Podle Bartoše byli z vlády "vykopnuti" Piráti jako celek. Členové strany o odstoupení od koaliční smlouvy budou hlasovat do pondělního večera.

Na zmíněné tiskové konferenci například poslankyně Olga Richterová řekla, že slabý premiér podlehl kmotrům. Podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka tlačila premiéra k odvolání Bartoše část občanských demokratů, a to i slovy o jeho konci. Vyjmenoval ministry Martina Kupku, Zbyňka Stanjuru, hejtmana Jihočeského kraje Martina Kubu a místopředsedu sněmovny Jana Skopečka. Všichni to odmítli.

Prezident Petr Pavel v úterý novinářům v USA řekl, že nemůže zaujmout stanovisko k návrhu na odvolání Bartoše, dokud nezná všechny souvislosti. Tehdy hovořil pouze telefonicky s Fialou. V pondělí se sejde s Bartošem i předsedy dalších koaličních stran, večer by měl věc prodiskutovat s předsedou vlády.

Stav digitalizace stavebního řízení, kterou měl Bartoš na starosti, od spuštění 1. července kritizovali stavební úřady, zástupci obcí i stavebních společností a architekti. Podle nich má systém řadu nedostatků a chyb. Bartoš dříve odmítl kvůli tomu rezignovat, po krajských a senátních volbách o minulém víkendu, které byly pro Piráty neúspěšné, ale oznámil odchod z čela své strany.

Zdroje: