Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Říkají si vlastenci, ale věří Kremlu. Vnitro ukázalo na lidi, které pokládá za hrozbu

Říkají si vlastenci, ale věří Kremlu. Vnitro ukázalo na lidi, které pokládá za hrozbu
Snímek z protivládní demonstrace na pražském Václavském náměstí z letošního ledna, kterou svolal Ladislav Vrabel a spolek Česká republika na 1. místě. | zdroj: Profimedia

Velká skupina lidí, která je nespokojená s uspořádáním a směřováním státu, může ohrozit jeho demokratické základy. Takové varování se objevilo ve zprávě o projevech extremismu za druhé pololetí loňského roku, kterou vydalo ministerstvo vnitra.

Vnitro v dokumentu upozorňuje, že zmíněnou skupinu silně ovlivňují konspirační teorie a že je snadno manipulovatelným cílem pro extremistické a xenofobní politiky, případně pro cizí moc.

„V České republice se etablovala jako politická síla skupina nespokojených občanů, kteří nedůvěřují vládě, demokratickému systému a nesouhlasí se zahraničním směřováním státu,“ cituje agentura ČTK ze zprávy.

Alternativu těmto lidem podle ministerstva nabízejí právě rozličné konspirační teorie, které v sobě často zahrnují xenofobní a vyhroceně nacionalistické názory. „Potenciál pro ohrožení demokratických základů v České republice existuje a může se zvyšovat,“ upozorňuje ministerstvo.

Jako příklad vnitro zmiňuje skupinu kolem Ladislava Vrabela, na jehož demonstraci dorazilo počátkem loňského září zhruba 70 000 lidí.

„Po skončení koronavirové epidemie se zájem řady dezinformátorů přesunul k válce na Ukrajině. Zpravidla začali opakovat tvrzení kremelské propagandy.“                                                        Ze zprávy ministerstva vnitra o projevech extremismu

Vnitro také poukázalo na to, že v online prostoru, zejména na sociálních sítích, působí několik zkušených konspirátorů s vysokou sledovaností. „Někteří dezinformátoři od svých příznivců vybírají finanční příspěvky. Vzniká tak mezi nimi tvrdé konkurenční prostředí,“ píše se ve zprávě.

Ministerstvo v ní varuje, že vznikají skupiny, které operují „vlastenectvím“ a nutností zásadně změnit fungování státu.“ 

„Po skončení koronavirové epidemie se zájem řady dezinformátorů přesunul k válce na Ukrajině. Zpravidla začali opakovat tvrzení kremelské propagandy. Válečný konflikt tak jejich příznivce ještě více vzdálil od opačného názorového proudu,“ píše se ve zprávě ministerstva vnitra, která v závěru varuje, že ve společnosti roste míra agresivity.

Zdroje: