Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Aktualizováno: Ukrajina zastavila tranzit ruské ropy jižní větví ropovodu Družba

Aktualizováno: Ukrajina zastavila tranzit ruské ropy jižní větví ropovodu Družba
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Ukrajina od 4. srpna zastavila tranzit ruské ropy jižní větví ropovodu Družba, která vede mimo jiné i do České republiky. Podle agentury Interfax to oznámil ruský provozovatel ropovodů Transněfť. Ukrajinský provozovatel ropovodů Ukrtransnafta podle něj přestal ropu posílat dál kvůli neuhrazení tranzitních poplatků. Příčinou jsou podle ruské strany západní sankce. Tranzitu ropy severní větví se spor netýká.

Transněfť uvedl, že platba za srpnový tranzit, kterou v červenci zaslal firmě Ukrtransnafta, se vrátila zpět na jeho účet. Společnost Gazprombank, která má platby na starosti, uvedla, že peníze se vrátily kvůli restrikcím ze strany Evropské unie.

Ropovod Družba začíná v Rusku na východním břehu Volhy a v Bělorusku se dělí do dvou větví - severní vede do Polska a do Německa, jižní přes Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do České republiky. Tranzit severní větví podle agentury Interfax dál funguje normálně.

Rusko prostřednictvím jižní větve ropovodu Družba obvykle dodává zhruba 250 000 barelů ropy denně. Hlavními odběrateli této ropy jsou česká společnost Unipetrol, kterou ovládá polská skupina PKN Orlen, a maďarská petrochemická skupina MOL, jež vlastní slovenskou firmu Slovnaft. Hlavními dodavateli jsou ruské firmy Lukoil, Rosněfť a Tatněfť.

Evropská unie se dohodla, že od 5. prosince přestane dovážet ruskou ropu a o dva měsíce později i ropné produkty. Z embarga bude dočasně vyňata přeprava ropy ropovodem Družba. Embargo je součástí sankcí, které západní země zavádějí vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu.

V důsledku války na Ukrajině se zkomplikovala také situace kolem dodávek ruského plynu do Evropské unie. Rusko dodávky plynu do řady členských zemí EU omezilo, svůj postup zdůvodňuje mimo jiné problémy kolem turbín plynovodu Nord Stream 1.

Ceny ropy se dnes navzdory počátečnímu poklesu zvyšují. Zpráva o přerušení tranzitu jižní větví ropovodu Družba totiž obnovila obavy z nedostatečných dodávek suroviny na trh. Cena severomořské ropy Brent si kolem 15:00 SELČ připisovala zhruba 1,3 procenta a blížila se k 98 dolarům za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst o 1,4 procenta a dostala se nad 92 dolarů za barel.

Slovenská rafinerie potvrdila zastavení dodávek ropy, navrhla řešení k obnově

Bratislavská rafinerie Slovnaft i slovenský přepravce ropy Transpetrol potvrdili pozastavení tranzitu ropy přes ropovod Družba. Důvodem jsou podle nich problémy ohledně ruské platby za přepravu ropy přes ukrajinské území. Rafinerie Slovnaft a její mateřská společnost MOL zároveň iniciovaly s ukrajinskou a ruskou stranou jednání o tom, že by zmíněné poplatky v zájmu obnovení dodávek ropy uhradily.

„Výrobní proces v rafinerii aktuálně funguje bez přerušení a zásobovaní trhu je plynulé. Bratislavská rafinerie v úzké spolupráci s národním přepravcem, společností Transpetrol, jakož i v součinnosti s ministerstvem hospodářství Slovenské republiky využívá ke zpracování všechny dostupné rezervy v systému,“ informoval ČTK mluvčí Slovnaftu Anton Molnár. Rafinerie na začátku srpna uvedla, že po dvou měsících plánovaných odstávek naběhla na plný provoz.

Slovnaft ke zmíněnému návrhu při úhradě tranzitních poplatků uvedl, že v případě kladného vyjádření ukrajinské a ruské strany by dodávky ropy mohly být obnoveny do několika dnů.

„Ruské společnosti Transněfť byla bankou vrácena platba za přepravu ropy ukrajinským územím. Z uvedeného důvodu ukrajinská společnost Ukrtransnafta pozastavila přepravu ropy ropovodem Družba, z čehož vyplývá, že momentálně je přeprava ropy ropovodem Družba přes území Slovenské republiky pozastavena,“ napsala ČTK ředitelka kanceláře šéfa Transpetrolu Linda Vaškovičová. Zmíněným ropovodem obvykle proudí také ropa do České republiky.

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík se k situaci ohledně dodávek ropy vyjádří ve středu. V červnu Sulík řekl, že Slovensko naplnilo zásobníky ropy a ropných produktů na technické maximum a že pohotovostní zásoby státu, Transpetrolu a Slovnaftu by vystačily na 126 dnů u ropy a blíže neupřesněný počet dnů u nafty a benzinu.

Evropská unie se dříve dohodla, že od 5. prosince přestane dovážet ruskou ropu a o dva měsíce později i ropné produkty. Z embarga bude dočasně vyňata přeprava ropy ropovodem Družba, podle Bratislavy Slovensko ovšem získalo trvalou výjimkou na dovoz ropy Družbou pro vlastní potřebu. Slovenská rafinerie Slovnaft většinu své produkce ale vyváží. Zmíněné embargo je součástí sankcí, které západní země zavedly vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu.

K obnovení dodávek ropy ropovodem Družba do České republiky by mělo dojít v průběhu několika dní, sdělila v tiskové zprávě společnost Mero, která je vlastníkem a provozovatelem české části ropovodu Družba a ropovodu IKL. Podle ní jsou v současnosti dodávky zastavené. Zásobování ropou rafinerie v Litvínově je však plně zajištěné z operativních zásob umístěných na centrálním tankovišti v Nelahozevsi, jejichž objem je dostatečný do chvíle, než se znovuobnovení provoz ropovodu Družba. Aktivace nouzových zásob ropy ze Správy státních hmotných rezerv (SSHR) zatím není zvažována, dodala firma. Zásoby SSHR pro chod rafinerie v Litvínově v současné chvíli stačí na zhruba 90 dnů, uvedla SSHR.

Rusko je ve vývozu ropy čím dál více závislé na Indii a Číně

Rusko je při prodeji své ropy stále více závislé na Indii a Číně. Minulý měsíc na tyto dvě asijské země připadlo více než 40 procent ruských dodávek suroviny, což je proti loňskému červenci téměř dvojnásobek, uvedla s odvoláním na analytickou společnost Kpler agentura Reuters. Čína je největší světový dovozce ropy, Indie pak třetí největší. Západní země po začátku únorové invaze ruských vojsk na Ukrajinu dovoz ruské ropy omezily.

Podle Reuters se objevují náznaky toho, že zájem Indie a Číny o ruskou ropu už dosáhl vrcholu. Rusko v červenci do Indie a Číny vyváželo 1,85 milionu barelů denně z celkově dodávaných 4,47 milionu barelů. To znamená, že minulý měsíc činil podíl těchto dvou asijských zemí na celkových dodávkách ruské ropy 41,4 procenta. Loni v červenci to bylo 21,7 procenta.

Podíl ruské ropy odebíraný Čínou a Indií ale v posledních měsících klesá. Nejvyšší hodnoty dosáhl v květnu, kdy vystoupil na 45,4 procenta. Moskva se tehdy snažila hledat nové odběratele pro svou ropu. V červnu byl podíl Číny a Indie na ruském vývozu ropy 45,2 procenta a červencový pokles je spíše záležitostí Číny.

Společnost Refinitiv odhaduje celkový dovoz ruské ropy do Číny po moři a sítí ropovodů za červenec na 1,67 milionu barelů denně. Dovoz do Indie a Číny podle ní v červenci klesl na nejnižší úroveň za poslední tři měsíce. To může naznačovat, že Čína dosáhla maximálního zájmu o ruskou ropu, přestože ji od Ruska nadále kupuje se slevou minimálně deset dolarů za barel oproti ropě od blízkovýchodních dodavatelů, jako je Saúdská Arábie.

Určité náznaky dosažení vrcholu dodávek se objevují i v případě Indie. Společnost Kpler odhaduje červencový dovoz ruské ropy na 1,05 milionu barelů denně, což je méně než 1,12 milionu barelů denně v červnu. Dovoz ruské ropy do Indie je stále výrazně vyšší než před ruskou invazí na Ukrajinu. V loňském roce dodávky v žádném měsíci nepřekročily 200 000 barelů denně.

Vzhledem k možnosti, že zájem Indie a Číny o ruskou ropu už mohl dosáhnout vrcholu, je pro Moskvu rizikem, že evropští odběratelé dovoz ruské ropy omezí či dokonce zastaví. Vývoz ropy z Ruska do Evropy sice klesá, ale podle údajů společnosti Kpler nijak dramaticky. Je to hlavně proto, že Kpler do Evropy zahrnuje i Turecko, které v posledních měsících nakupuje více ruské ropy. Dodávky z Ruska tam v červenci dosáhly asi 312 000 barelů denně, což je více než 222 500 barelů denně loni v červenci.

Včetně Turecka činil vývoz ropy z Ruska do Evropy v červenci 2,15 milionu barelů denně, což je trochu méně než 2,19 milionu barelů denně v červnu. V únoru, což byl poslední měsíc před invazí, dovoz činil 2,99 milionu barelů denně.

Evropská unie v červnu schválila šestý balík sankcí za ruskou invazi na Ukrajinu, jehož součástí je zákaz dovozu většiny ruské ropy od přelomu roku. Z embarga bude mít dočasně výjimku přeprava ropy ropovodem Družba zásobujícím Českou republiku, Slovensko a Maďarsko. Česko bude na rozdíl od ostatních zemí moci také až do prosince příštího roku dovážet produkty z ruské ropy z rafinerií v jiných zemích EU.

Zdroje: