Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Aktualizováno: Kvůli evropským sankcím se Moskva zaměřila na Asii: Indie zdvacetinásobila nákup ruské ropy

Aktualizováno: Kvůli evropským sankcím se Moskva zaměřila na Asii: Indie zdvacetinásobila nákup ruské ropy
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Rusko od začátku války na Ukrajině výrazně zvýšilo vývoz ropy do asijských zemí. Indie, která dříve ruskou ropu moc nenakupovala, její nákupy meziročně zvýšila zhruba na dvacetinásobek, vyplývá z dat analytické společnosti Kpler. Čína, která byla už před válkou největším jednotlivým odběratelem ruské ropy, teď nakupuje třikrát vyšší objemy.

Moskva se teď snaží vypořádat s dopady sankcí, které na ni za její agresi vůči Ukrajině uvalila Evropská unie. Ta se v pondělí dohodla, že do konce letošního roku sníží dovoz ropy z Ruska až o 90 procent. Rusko teď mimo jiné zvažuje i snížení těžby, čímž by na trhu vyvolalo nedostatek suroviny, a tím i růst její ceny, naznačil viceprezident ruské ropné společnosti Lukoil Leonid Fedun. To by Rusku umožnilo inkasovat za prodej ropy do Asie ještě více peněz.

„Reakci Ruska se pochopitelně bude věnovat velká pozornost,“ uvedla analytička trhu komodit ve společnosti RBC Capital Markets Helima Croftová. Rusko je třetím největším producentem ropy na světě, za Spojenými státy a Saúdskou Arábií, a druhým největším vývozcem. Prvním je Saúdská Arábie, uvádí statistika Mezinárodní agentury pro energii (IEA).

Indie donedávna dovážela z Ruska jen asi dvě až pět procent ropy, kterou spotřebovává. Za celý loňský rok dovezla kolem 12 milionů barelů, jen za letošní březen to však bylo asi 11 milionů barelů a za duben dalších 27 milionů. Indie ruskou ropu nakupuje se slevou, kterou si podle Kpleru vyjednala vzhledem k vyššímu riziku v souvislosti s tím, že západní státy proti Rusku zavedly sankce. V květnu Indie nakoupila dalších asi 21 milionů barelů ruské ropy.

Cena ruské ropy se vyjadřuje podle referenčního kontraktu na ropu Urals, což je směs ropy z několika ruských regionů. Ropa Urals byla v minulých letech vždy levnější než severomořský Brent, který je celosvětově považován za referenční typ, s kterým se cenově poměřují ostatní typy ropy v závislosti na kvalitě a dostupnosti. V současné době se cena ropy Urals na světovém trhu pohybuje kolem 95 dolarů za barel, což je výrazně více než před rokem. Brent se teď prodává zhruba za 113 dolarů za barel.

Co se Číny týká, ta už před válkou na Ukrajině byla největším jednotlivým odběratelem ruské ropy. I Peking ale teď z Ruska nakupuje výrazně více - od března do května zhruba 14,5 milionu barelů, což je zhruba třikrát tolik než ve stejnou dobu loni.

OPEC+ urychlí zvyšování těžby, růst v červenci a srpnu činí 648 000 barelů denně

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojenci v čele s Ruskem budou od července zvyšovat těžbu výrazněji než doposud. Skupina nazývaná OPEC+ se dnes dohodla, že těžbu v příštích dvou měsících zvýší o 648 000 barelů denně místo dosavadních 432 000 barelů denně. S odvoláním na informovaný zdroj to uvedla agentura Reuters.

Skupina doposud odolávala výzvám ke zvýšení těžby kvůli vysokým cenám ropy a uváděla, že důvodem vysokých cen je geopolitická situace. Západní sankce na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu mu snižují těžbu a podle řady odhadů by těžba v Rusku, které je druhým největším vývozcem ropy na světě, mohla klesnout o dva až tři miliony barelů denně.

Někteří analytici však upozorňují, že OPEC+ má jen omezené možnosti ke zvýšení těžby. Jedinými zeměmi s volnou kapacitou jsou Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty.

Skupina OPEC+ se v dubnu 2020 dohodla na snížení těžby o rekordních 9,7 milionu barelů denně. Reagovala tak na prudký pokles poptávky po ropě a následný cenový propad v důsledku pandemie nemoci covid-19. Ve druhé polovině roku 2020 ale skupina začala omezení těžby postupně zmírňovat a loni v červenci se dohodla, že bude každý měsíc zvyšovat denní produkci o 400 000 barelů. Po revizi základní úrovně produkce se tento objem zvýšil na 432 000 barelů. Platnost dohody skončí v září.

Zdroje: