Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Trump se znovu sešel s Kimem, vstoupil na území KLDR

Trump se znovu sešel s Kimem, vstoupil na území KLDR
Trump a Kim Čong-un se sešli narychlo | zdroj: Profimedia

Americký prezident Donald Trump se potřetí sešel s vůdcem KLDR Kim Čong-unem. Setkání proběhlo v hraniční vesnici Pchanmundžom. Trump s Kimem překročil demarkační linii, jako první americký prezident vstoupil na území KLDR. 

Tam si potřásli rukou a zapózovali pro fotografy. Kim označil Trumpovu krátkou návštěvu za historickou chvíli, Trump za čest. Poté, co se vrátili zpátky na jihokorejské území, spolu hovořili necelou hodinu, byť původně se mělo jednat jen o krátké setkání. 

Trump po schůzce oznámil, že se s Kimem dohodli na obnovení rozhovorů o jaderném programu KLDR. Hovory mají začít během několika následujících týdnů. Obnovená jednání povede zvláštní zmocněnec Steve Biegun. 

Trump novinářům řekl, že Kima pozval na návštěvu do Bílého domu, která se má konat "až k tomu bude vhodná doba." 

Schůzka byla narychlo zorganizována až v sobotu. Trump, který byl na návštěvě Jižní Koreje, Kima prostřednictvím twitteru vybídl, že by ho rád osobně pozdravil. Kim nabídku ocenil. 

Trump a Kim Čong-un se setkali poprvé od únorové schůzky v Hanoji, která byla předčasně ukončena. Spojené státy požadují, aby se KLDR vzdala vývoje jaderných zbraní. Pak jsou ochotny odvolat sankce uvalené na zemi za raketové a zbrojní testy. Pchjongjang chce zase postupné rušení hospodářských sankcí výměnou za kroky v odzbrojovacím procesu.

 

Zdroje: