Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Trhač zubů zemřel za myšlenku nezávislosti Brazílie

Trhač zubů zemřel za myšlenku nezávislosti Brazílie
Brazilský národní hrdina Tiradentes | zdroj: Profimedia

Před 230 lety skončil na popravišti brazilský národní hrdina Tiradentes – jeden z předních revolucionářů, kteří prosazovali nezávislost na Portugalsku.

Joaquim José da Silva Xavier (1746-1792) pracoval ve zlatých dolech v Minas Gerais, kde působil rovněž jako dentista. Odtud pocházela i jeho přezdívka Tiradentes (trhač zubů). Později sloužil v armádě.

Tou dobou rostla nespokojenost zdejších majitelů dolů, kteří museli Portugalsku odvádět daně. Tiradentes stál v čele protikoloniálního hnutí Inconfidencia Mineira, které plánovalo vyhlásit nezávislost po vzoru Spojených států. Spolu se svými spolubojovníky chtěl Tiradentes v únoru 1789 vyjít se zbraní v ruce do ulic města Vila Rica (dnešní Ouro Preto), zmocnit se jej a vyhlásit republiku právě v den, kdy měly být Portugalsku odvedeny daně. Jeden z povstalců ale plán výměnou za odpuštění daní vyzradil a spiklenci byli pozatýkáni.

Po téměř tříletém soudním procesu dostalo jedenáct členů hnutí trest smrti. Královna Marie I. Portugalská ale později dala všem milost kromě Tiradentese, který se nadále k myšlenkám hnutí hrdě hlásil. Jedenadvacátého dubna 1792 byl v Riu de Janeiro oběšen, jeho tělo bylo vláčeno ulicemi města, rozčtvrceno a hlava vystavena pro výstrahu. 

Zdroje:
Wikipedia, Vlastní