Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Co v učebnicích nebylo: Dělostřelec Honza byl první, kdo dvakrát obeplul zeměkouli

Co v učebnicích nebylo: Dělostřelec Honza byl první, kdo dvakrát obeplul zeměkouli
Magalhaesova loď Victoria | zdroj: Profimedia

Portugalský mořeplavec Fernão de Magalhães byl první, kdo obeplul svět. Tak to stojí v učebnicích, i když to vlastně není pravda, protože se z výpravy živý nevrátil. Ale kdo byl první člověk, který zvládl obeplout zeměkouli rovnou dvakrát?

Fernão de Magalhães (1480-1521), portugalský mořeplavec ve službách Karla V. Habsburského (prvního španělského krále Karla I., „nad jehož říší slunce nezapadalo“), měl najít západní cestu do Indonésie. Na svou cestu kolem světa vyrazil 10. srpna 1519 ze Sevilly s 265 muži a pěti loděmi. Z nich se domů vrátila pouze Victoria s 18 lidmi na palubě, ostatní zahynuli nebo dezertovali. Samotného Magalhãese zabili 27. dubna 1521 domorodci na filipínském ostrově Mactan.

Země je kulatá: Kdo jde pořád na západ, octne se na východě

Tříletou plavbu, která přinesla důkaz o tom, že Země je kulatá, nakonec dokončil Bask Juan Sebastián Elcano (1476-1526). Původně kormidelník převzal po Magalhãesově smrti velení na lodi Victoria a bezpečně se s ní přes Indický oceán kolem Mysu Dobré naděje vrátil v září 1522 do přístavu Sanlúcar de Barrameda.

Mezi přeživšími členy posádky byl i dělostřelec mistr Hans z Cách (neplést s Hansem z Cách, portrétistou na dvoře Rudolfa II.). Moc se toho o něm neví, vlastně neznáme ani přesné datum narození či úmrtí a ani jeho celé jméno. Říkali mu Hans aus Aachen, Maestre Anes nebo Juan Alemán de Aquisgrán. Ví se jen, že jeho otcem byl jakýsi Juan Pahulo a matkou jistá Sofia. Mistr Hans se nicméně stal prvním člověkem, který dvakrát obeplul svět.

Honza z Cách se nacestoval víc, než kdokoliv jiný před ním

Tři roky po návratu domů totiž vyrazilo několik Magalhãesových veteránů včetně mistra Hanse na další výpravu, která měla namířeno na Ostrovy koření (Molucké ostrovy). Expedici vedl García Jofre de Loaísa (1490–1526), přičemž velitelem jedné ze sedmi lodí byl i úspěšný lodivod Magalhãesovy výpravy Juan Sebastián Elcano. Tentokrát ale neměl štěstí: po překročení rovníku v Tichém oceáně zemřel v červenci 1526 spolu s de Loaísou na kurděje.

K mistru Hansovi byl osud milosrdnější. Po téměř třináctileté odyseji a nejrůznějších peripetiích se v roce 1534 vrátil na portugalské lodi do Evropy – jako jeden z pouhých čtyř přeživších z Loaísovy expedice a jako jediný Magalhãesův veterán.

V roce 1542 pak mistr Hans vyrazil s Ruyem Lopezem de Villalobos znovu na Filipíny, během cesty ale na neznámém místě zemřel.

Nikdo mu ale již nevezme primát člověka, který jako první obeplul dvakrát svět a s jednou nedokončenou cestou navíc byl v té době nepochybně nejscestovalejším mužem vůbec.

profimedia-0279261568 Magalhaesova výprava od Johna Frasera | zdroj: Profimedia

Zdroje:
Vlastní