Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Polojasno

tředočeským krajem projely ráno kolony celkem 440 traktorů, komplikace nejsou

tředočeským krajem projely ráno kolony celkem 440 traktorů, komplikace nejsou
Ilustrační snímek | zdroj: Alain Bachellier on Foter.com

Středočeským krajem dnes ráno projely kolony traktorů, podle policie asi 440 zemědělských strojů a přibližně 130 doprovodných vozidel. Policisté zatím nezaznamenali žádné problémy, komplikace nebo protizákonné jednání, řekla po 07:00 středočeská policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Zemědělci míří na protest v Praze hlavně kvůli byrokracii a Green Dealu, řekl ČTK jeden z koordinátorů Pavel Petrus, který byl kolem 05:30 na pražské Letné. Green Deal je unijní Zelená dohoda pro Evropu. Někteří středočeští zemědělci souhlasí s částí důvodů protestu, ale nevidí smysl v jeho formě.

Spolu s dalšími stroji vyjel Petrus od Slaného přes vesnice na Kladensku poblíž dálnice D7 a poté přes Jeneč směrem do Prahy. Průjezd regionem byl podle koordinátora plynulý vzhledem k malému provozu ostatních vozidel v časné ranní době. Míra účasti zemědělců jej nepřekvapila. "Problém rezonuje mezi všemi," uvedl. V Praze se traktory řadí na magistrále, postupně zabírají jeden jízdní pruh, část jich také zastavila u sídla ministerstva zemědělství v Praze. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) dnes řekl ČTK, že preferuje jednání u kulatého stolu než protest na ulicích.

V terénu bylo ve Středočeském kraji dnes brzy ráno kolem 300 policistů, hlavně na stanovištích poblíž nájezdů na dálnice. Na provoz budou dohlížet i při návratu zemědělské techniky.

Dnešní protest organizuje předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek, který je šéfem představenstva zemědělské skupiny Rabbit s miliardovými tržbami. Velké nevládní zemědělské organizace se od protestu distancovaly. Další zemědělci souhlasí s některými důvody protestu, avšak nepovažují za vhodnou jeho formu.

Například Farma Vraňany z Mělnicka vjezd traktorů do Prahy nepodpořila, jako zásadní vidí mimo jiné i přístup zákazníků. "Dnes nás vysávají předpisy EU a hloupá byrokracie i v rámci ČR, ničí nás v našich sezonách sklizně levné dovozy nekvalitních potravin obchodními řetězci, protože pořád cena je šik, omezuje nás nevyrovnaná struktura zpracovatelského průmyslu, levně vyvážíme kvalitu a přidanou hodnotu dovážíme, proto je česká drahota," uvedli vraňanští farmáři Milan a Dagmar Hančovi na facebooku.

Ve čtvrtek se uskuteční společné evropské protesty proti politice EU, kdy farmáři se svými stroji vyjedou v kolonách na hranice. Do čtvrteční akce se zapojí Agrární komora, Zemědělský svaz a Asociace soukromého zemědělství. Prezident Agrární komory Jan Doležal v neděli řekl, že očekává účast tisíců zemědělských strojů, zemědělci ale budou protestovat pokojně a mimo dopravní špičku. "My si nechceme brát nikoho jako rukojmí, nechceme způsobovat problémy, ale chceme ukázat, že situace je neudržitelná," řekl.

Zdroje: