Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Protestující zemědělci dorazili k ministerstvu zemědělství

Protestující zemědělci dorazili k ministerstvu zemědělství
Ilustrační snímek | zdroj: Petr Lundák / MAFRA / Profimedia

Desítky kusů techniky protestujících zemědělců dorazily před 06:00 k sídlu ministerstva zemědělství v Praze, které je hlavním cílem protestní jízdy. Kolem 07:00 traktory blokovaly jeden pruh ve směru k Hlávkovu mostu, několik strojů stálo i na opačné straně magistrály blíž k ministerstvu zemědělství. Komunikace byla ale stále průjezdná. Vyplývá to z informací zpravodaje ČTK na místě. Do Prahy se od brzkého rána sjíždějí na protest části zemědělců stovky traktorů a dalších zemědělských strojů. Velké zemědělské organizace se od dnešního protestu distancovaly.

V koloně u ministerstva byly kromě zemědělské techniky také nákladní vozy, kamiony a osobní auta. Svůj příjezd k ministerstvu zemědělci doprovázeli troubením či hraním melodií na upravené klaksony. Na zemědělské technice visí české vlajky i transparenty, například s nápisem "Jsme zemědělci, nejsme podporovatelé Ruska, Fialo!!!".

Část zemědělců ráno zastavila se svými stroji i před budovou Národního muzea na Václavském náměstí. Řidiči některých z projíždějících aut dávali najevo své sympatie protestujícím troubením a zdviženými palci. Policie zemědělce vyzvala, aby nevjížděli na Václavské náměstí, a aby vzhledem k tomu, že tvoří překážku v provozu, zapnuli majáky na stojících traktorech.

Zemědělci chtějí dnešním protestem vyjádřit nesouhlas se stavem českého zemědělství. "Tato akce je určena na podporu české veřejnosti, k tomu, aby si vláda uvědomila, že jsme v dnešní době vlastně otroci Evropské unie. Zemědělci kupují traktory, osiva a vůbec všechno za stejné peníze, jako si to kupují Němci, Holanďani nebo Francouzi, ale dostávají pouze 50 procent dotací," řekl ČTK před Národním muzeem Jiří Jirsa, který přijel protestovat z Křepenic na Sedlčansku.

Dnešní protest zatím nezpůsobil vážné problémy v provozu městské hromadné dopravy na příjezdech ze Středočeského kraje. "Až na menší kolony v Říčanech a Uhříněvsi a zpoždění pár spojů ve směru od Zdib a Nehvizd se příjezd zemědělské techniky do Prahy obešel bez zásadnějšího vlivu na provoz autobusů PID," popsala na síti X počátek ranní dopravní špičky společnost Ropid, která plánuje pražskou veřejnou dopravu. Později uvedla, že zemědělská technika začíná zdržovat tramvaje. "Nejvíc to zatím odnáší linka 13 na ucpané Vinohradské ulici a také tramvaje v Ječné, kterým trvá déle dostat se přes magistrálu," uvedl Ropid krátce po 07:00.

Zemědělci chtějí dnešním protestem vyjádřit nesouhlas se stavem českého zemědělství. Ministrovi zemědělství Marku Výbornému (KDU-ČSL) předají dopis s požadavkem, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu. Protest organizuje předseda Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy a Asociace svobodných odborů Bohumír Dufek a bývalý prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Podle dřívějšího vyjádření Výborného se protestu zúčastní většinou lidé, kteří nikdy nebyli na poli ani ve chlévě a obyčejné zemědělce zneužívají ke svým účelům. Vicepremiér Ivan Bartoš (Piráti) řekl, že s demonstrací spojili své jméno i lidé spojení s dezinformační scénou.

Zdroje: