Trápí vás bolesti hlavy? Možná jíte něco, co byste neměli

Někomu spraví den, jiným by se z nich rozskočila hlava. A to doslova. Existují totiž potraviny, které výrazně zhoršují, nebo dokonce vyvolávají bolest hlavy. A možná je jíte každý den!
Co vypustit z jídelníčku radí doktor Vincenzo Tullo, neurolog a šéf ambulance pro vytrvalé bolesti hlavy při Institutu Humanitas v Miláně.
Sycené dietní nápoje
I když je konzumujete umírněně (ne více než 50 miligramů denně, jak doporučují experti amerického ministerstva zdravotnictví), aspartam používaný jako sladidlo dietních nápojů může vyvolat řadu nepříjemných symptomů, od závratí po ztrátu paměti a také právě bolest hlavy.
Vyzrálé banány, avokádo, zákusky, sýr a červené víno
Všechny tyto pokrmy obsahují tyramin, aminokyselinu přítomnou ve větším množství ve zrajících potravinách a v těch, které jsou dlouhodobě skladovány. Většinou bývají stráveny bez problémů. Jestliže však má organismus nedostatek monoaminooxidázy, ať už z patologických příčin nebo proto, že člověk užívá antidepresiva patřící do skupiny inhibitorů monoaminooxidázy, mají tyto potraviny též na bolesti hlavy neblahý vliv.
Chléb
Lepek obsažený v potravinách vyrobených z obilí někdy způsobuje trávicí potíže, nemluvě již o celiakii. To, že vám začne třeštit hlava ihned po konzumaci chleba, těstovin nebo krekrů může znamenat právě citlivost na lepek. Než se ale rozhodnete pro bezlepkovou dietu, je rozumné vyrazit na testy.
Zmrzlina
Zmrzlina někdy spustí bolest hlavy, která však velmi rychle přejde. V každém případě je lépe jíst zmrzlinu nebo pít ledové nápoje pomalu a dát tělu čas, aby se přizpůsobilo.
Čínská kuchyně
Na vině je tentokrát glutaman sodný, který se používá v orientální kuchyni, ale vyskytuje se i v hluboce zmrazených potravinách a ve slaných pochutinách. Ti, kdo již bolestí hlavy trpí, mohou zaznamenat zhoršení stavu kvůli tomu, že negativně působí na cévy v hlavě.
Žvýkačka
Neustálé žvýkání, které namáhá čelisti, může také způsobit silnou bolest hlavy. Stačí tedy přestat žvýkat, aby chronická bolest ustala. Potvrzuje to studie realizovaná na třicítce dospívajících, z nichž 19 zaznamenalo zlepšení stavu poté, co vyloučili žvýkačku ze svých denních zvyklostí.
Uzeniny
V případě uzenin spočívá problém v přísadách, mezi nimiž jsou nitráty a dusitany. Ty mohou u některých osob zvýšit prokrvení mozku a vedou k bolestem.
Sůl
Loňská studie ukázala souvislost mezi zvýšeným přísunem sodíku a bolestí hlavy, i když dosud není známo, jak k tomu dochází. Jestliže se vyhneme většímu solení pokrmů, neznamená to ještě, že nás nebude bolet hlava, protože sodík se může skrývat všude, sýrem počínaje a zeleninovými polévkami v konzervě konče.
Čokoláda
Čokoláda v kombinaci s kofeinem, tyramidem a fenyletylaminem (hormon a alkaloid se stimulujícími účinky), je pro jedny jako extáze, pro druhé však spolehlivým prostředkem spouštějícím bolest.