Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Toyota by mohla v USA za loňský rok v prodeji aut předběhnout General Motors

Toyota by mohla v USA za loňský rok v prodeji aut předběhnout General Motors
Za prvních devět měsíců roku Toyota v USA prodala 1,86 milionu aut, zatímco GM 1,78 milionu (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Japonská automobilka Toyota Motor by mohla za loňský rok překonat v prodeji aut ve Spojených státech automobilku General Motors (GM).

S odvoláním na prognózy některých analytiků to uvedla agentura Reuters. General Motors si pozici jedničky na americkém trhu drží od roku 1931.

Za prvních devět měsíců roku Toyota v USA prodala 1,86 milionu aut, zatímco GM 1,78 milionu. Analytička automobilového trhu ze společnosti Edmunds Jessica Caldwellová se domnívá, že Toyota překonala za loňský rok v prodeji GM. Pokud by se tak nestalo, musel by se GM podle ní podařit nějaký zázrak.

Nicméně Caldwellová si nemyslí, že by tento posun byl dlouhodobý. Upozornila také, že GM prodává více značek než Toyota. Rovněž organizace Cox Automotive předpokládá, že Toyota za celý loňský rok překonala GM.

Loňský rok byl poznamenám nedostatkem polovodičů, hojně používaných v automobilech. To donutilo automobilky soustředit se na ziskovější modely.

Analytici předpokládají, že za celý loňský rok se ve Spojených státech prodalo asi 15 milionů aut. Prodej tak zůstal výrazně pod pětiletým průměrem z let 2015 až 2019, který činí 17,3 milionu aut. Společnost IHS Markit předpokládá, že v letošním roce se prodej zvýší na 15,5 milionu.

Loni také výrazně rostly ceny nových aut. Společnost Edmunds uvedla, že průměrná cena nového vozu v listopadu vystoupila na rekordních 45 872 USD (přes milion Kč) z 39 984 USD v listopadu 2020. U ojetých vozů pak společnost Edmunds na letošní rok předpovídá, že jejich ceny poprvé překročí hranici 30 000 USD.

V roce 2020 automobilka General Motors prodala v USA 2,55 milionu aut, zatímco Toyota 2,11 milionu. Třetí byl Ford Motor, který prodal 2,04 milionu vozidel.

IHS Markit odhaduje, že po celém světě se letos prodá téměř 82,4 milionu automobilů. To by bylo zhruba o 3,7 procenta více než loni, kdy prodej podle odhadů vzrostl o 2,9 procenta.

Zdroje: