Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 3°C Občasný déšť

Francouzský exprezident Sarkozy byl odsouzen za korupci

Francouzský exprezident Sarkozy byl odsouzen za korupci
Soud uvedl, že Sarkozy bude mít možnost požádat o odpykání trestu doma s elektronickým náramkem | zdroj: Profimedia

Pařížský soud dnes uznal francouzského exprezidenta Nicolase Sarkozyho vinným z korupce a obchodování s vlivem a uložil mu tříletý trest, z toho jeden rok nepodmíněně.

Soud uvedl, že Sarkozy bude mít možnost požádat o odpykání trestu doma s elektronickým náramkem. Exprezident se proti verdiktu hodlá odvolat. Obžaloba pro někdejšího šéfa Elysejského paláce žádala odnětí svobody v délce čtyř let, z toho dva roky podmíněně. Stejné tresty jako Sarkozymu dnes soud vyměřil i dalším dvěma spoluobžalovaným.

Šestašedesátiletý Sarkozy je podle agentury AFP po Jacquesu Chirakovi druhým odsouzeným francouzským exprezidentem v novodobé historii země a prvním usvědčeným z korupce. Chirac byl v roce 2011 odsouzen k dvouletému podmíněnému trestu kvůli zpronevěře a zneužití úřadu v době působení ve funkci starosty Paříže.

Podle soudu je Sarkozy vinným z pokusu o uplácení soudce a z nedovoleného ovlivňování. V případu byli dalšími obžalovanými někdejší Sarkozyho advokát Thierry Herzog a bývalý soudce kasačního soudu Gilbert Azibert. Trojice mezi sebou podle francouzské justice uzavřela nekalou dohodu, která byla odhalena díky odposlechům Sarkozyho telefonu v roce 2014.

Sarkozy a Herzog se údajně od Aziberta pokoušeli získat informace o probíhajícím procesu, na oplátku mu nabízeli podporu při kandidatuře na prominentní post v Monaku. Herzogovi a Azibertovi dnes soud vyměřil stejný tříletý trest s dvouletou podmínkou jako Sarkozymu.

Soud dnes konstatoval, že skutky byly „zvlášť závažné“ vzhledem k tomu, že se jich dopustil bývalý prezident, jenž využil svého postavení k pomoci soudci, který sloužil jeho zájmům. Kromě toho byl Sarkozy jako bývalý právník podle soudu „dokonale informován“ o tom, že se dopouští protiprávního činu.

Sarkozyho obhájkyně Jacqueline Laffontová označila rozsudek za „extrémně přísný“ a „naprosto nepodložený a neospravedlnitelný“. Sdělila, že se její klient proti rozhodnutí soudu odvolá. „Jak nesmyslné pronásledování, má lásko Nicholasi... boj pokračuje, pravda se ukáže #nespravedlnost,“ napsala na sociální síti instagram Sarkozyho manželka, bývalá modelka a zpěvačka Carla Bruniová. Její příspěvek získal za tři hodiny přes 25 000 pozitivních ohlasů.

Sarkozy odmítá, že by se dopustil něčeho nekalého, a tvrdí, že je obětí honu na čarodějnice ze strany finanční prokuratury, která podle něj odposlechy překročila své pravomoci. Mezi francouzskými konzervativci je stále vlivnou osobností.

Sarkozy, který byl prezidentem v letech 2007 až 2012, několika obviněním čelil již v minulosti a další proces ho čeká už tento měsíc. Před soudem má stanout v kauze označované Bygmalion kvůli podezření z ilegálního financování prezidentské volební kampaně v roce 2012. Soud pro vyšetřování závažné trestné činnosti (PNF) také 15. ledna oznámil, že Sarkozyho vyšetřuje v souvislosti s jeho poradenskou činností v Rusku.

Zdroje: