Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Rusové zničili poslední most v Severodoněcku. Město je odstřiženo

Rusové zničili poslední most v Severodoněcku. Město je odstřiženo
Ukrajinští vojáci běží do úkrytu před palbou ruských jednotek. | zdroj: Profimedia

Rusové zničili všechny tři mosty přes řeku Severní Doněc, které spojovaly kdysi stotisícové město na východě Ukrajiny Severodoněck s blízkým Lysyčanskem. Ukrajinským bojovníkům tak odstřihli cestu na západ.

Britské ministerstvo obrany s odvoláním na poznatky vojenské rozvědky oznámilo, že Rusové díky své palebné převaze postupně získávají terén v Severodoněcku a okolí.

„Severodoněck byl zbaven možnosti evakuovat lidi či přivážet munici a posily,“ cituje ruskojazyčný web stanice BBC Serhije Hajdaje, gubernátora Luhanské oblasti, do níž Severodoněck patří. Situaci v Severodoněcku popsal jako těžkou. Upozornil však, že Rusům se ještě nepodařilo město dobýt.

Ukrajinští bojovníci stále ovládají průmyslovou oblast Severodoněcku a chemickou továrnu, kde se před ruským ostřelováním skrývají stovky lidí.

Podle sobotního prohlášení Ruskem podporované separatistické skupiny je v chemičce Azot obklíčeno tři sta až čtyři sta ukrajinských bojovníků.

Ruské ostřelování chemické továrny zažehlo velký požár po úniku ropy. Oheň hořel ještě v neděli.

„Nikdo nemůže říci, zda a kolik obětí bylo za posledních 24 hodin v Severodoněcku, kde pokračují intenzivní boje,“ napsal v neděli Hajdaj na síti Telegram. „Ano, lidé byli neustále v krytech, ale Rusové střílejí na obytné oblasti celé hodiny a používají těžké dělostřelectvo. Všichni se teď patrně chtějí evakuovat, ale taková možnost prakticky neexistuje.“

Uniknout z města se dá jen tak, že přeplavete Severní Doněc a minou vás ruské projektily, píše web Ukrajinská pravda.

Zdroje:
ČTK, BBC, ČT24