Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

Tesla začne vyrábět střešní solární tašky. Energetická revoluce může začít

Tesla začne vyrábět střešní solární tašky. Energetická revoluce může začít
Musk představuje solární střechy | zdroj: Tesla

Elon Musk, šéf společnosti Tesla, představil nový produkt. Překvapivě nejde o elektromobil, ale solární střešní tašku. Tesla tím potvrdila, že spíš než automobilkou je dnes už energetickou firmou.

Premiéra nového produktu značky Tesla se uskutečnila ve slunném Los Angeles, na malém prostranství mezi čtyřmi nově zrekonstruovanými rodinnými domy. Elon Musk a jeho bratranec Lyndon Rive, šéf společnosti SolarCity, kterou se Tesla rozhodla za 2,6 miliardy dolarů koupit, tam ukázali světu své nové solární tašky.

Přicházejí ve čtyřech barevných a tvarových variacích, aby si mohl vybrat opravdu každý. Jsou vyrobeny s pomocí speciálního skla Tesla Glass, díky kterému jsou odolnější než běžné střešní tašky.

Navíc při pohledu z ulice nic nenapovídá, že by v nich byl ukryt solární článek vyrábějící elektřinu. Připomínají prostě běžnou střechu, což byl od začátku Muskův záměr. Docílil toho díky speciálnímu potahu vyvinutému společně s chemickotechnologickou společností 3M, který odráží světlo různě podle toho, odkud se na tašku díváte. Přítomní novináři se o tom mohli přesvědčit na vlastní oči poté, co jim Musk oznámil, že právě čtyři domy, mezi kterými stojí, mají střechy ze solárních tašek Tesla.

Novinka je součástí Muskovy dlouhodobé vize. Tesla dodá vaší domácnosti vše potřebné pro to, abyste mohli fungovat převážně nebo dokonce pouze na solární energii. Nová střecha ze solárních střešních tašek vyrobí elektřinu, kterou uložíte v domácí baterii Powerwall, jejíž novou verzi Musk na tiskovce také představil (nabízí dvojnásobnou kapacitu i výkon za pouze zhruba o třetinu vyšší cenu).

Spotřebujete ji pak v domě, případně s ní nabijete svůj elektromobil. Svým přátelům a známým pak můžete s klidem v srdci vyprávět, že perete, vaříte i jezdíte "na slunce".

Klíčově pro další rozvoj velkolepého plánu ovšem bude právě spojení se SolarCity, které mají akcionáři definitivně posvětit v polovině měsíce. Tesla se stane jedinou takto vertikálně integrovanou společností na světě. Podle předběžných informací se spojení obou firem podaří schválit, protože přinese několik klíčových výhod. Především rozšíření zastoupení do dalších amerických států - produkty SolarCity se objeví v prodejních centrech Tesla a naopak.

Značku SolarCity chce Tesla postupně opustit a vše, od solárních tašek až po auta, prodávat pod svou už tak dost dobře globálně zavedenou značkou. Tesla se v průběhu uplynulých let stala synonymem pro revoluční inovace a nejnovější krok to jen potvrzuje.

Tesla nově dokáže nabídnout bohatým, leč šetrně smýšlejícím zákazníkům kompletní balíček: domácí solární elektrárnu (což ve skutečnosti je de facto nová střecha), domácí úložiště a plně elektrický vůz. Pokud se ptáte na to, kolik bude stát solární střecha, tak slovy Muska "celková ceny solární střechy mínus hodnota vyrobené elektřiny bude nižší, než kdybyste si pořizovali běžnou střechu". Jinými slovy, žádná láce to nebude, ale pro toho, kdo staví nový dům, by se to mohlo vyplatit. Zároveň Musk potvrdil, že solární tašky si budou moct koncoví zákazníci objednat přímo od Tesly už od léta 2017.

Bez zajímavosti není na tom všem ani detail týkající se samotného procesu výroby solárních tašek Tesla. Jak už jsme zmínili, firma pro ně vyvinula zcela nový typ skla, který nazývá "Tesla Glass" a nově ho montuje i do svých elektromobilů Model S, Model X a brzy také Model 3. Díky tomu je možné si auto objednat s celoskleněnou panoramatickou střechou. Podle Muska je výroba skla relativně nenáročná a vyplatí se ho vyrábět ve velkém množství.

Čeho se tedy po spojení Tesly a SolarCity dočkáme dál? Třeba solárních oken? Stane se z Tesly tak trochu i výrobce potřeb pro stavebnictví?

Jedno je jisté - stále levnější nové technologie. jako jsou baterie a solární panely, umožňují zcela nový pohled na energetiku a dopravu. Decentralizace výroby elektřiny a elektrifikace dopravy jsou trendy, které Tesla podchytila hned na začátku, stala se jejich tahounem a do budoucna z toho hodlá těžit. Musk nicméně ujišťuje, že i v budoucnosti je místo pro velké energetické firmy. Budou totiž těmi, kdo decentralizovanou rozvodnou síť bude spravovat.

Autor je šéfredaktor www.hybrid.cz

Zdroje:
Vlastní