Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Tanec s vlky po švýcarsku: Masový vrah je stále na útěku

Tanec s vlky po švýcarsku: Masový vrah je stále na útěku
Tohoto vlka v kanadské Albertě se na rozdíl od toho švýcarského podařilo vyfotit | zdroj: Profimedia

Švýcaři mají co dělat s mnohonásobným vrahem. Má na svědomí nejméně 55 obětí, ale spravedlnost je na něj pořád tak nějak krátká. Nelapili ho zatím ani ti největší experti - a že se o to pokoušeli nějací fořti! Jeho pravé jméno nikdo nezná, říkají mu jen M75. A aby toho nebylo málo: je dokonce pod ochranou státu.

M75 je vlk samotář

Testy DNA hovoří jasně: Všech 55 oveček (a právě o ně tady jde) roztrhal během pouhých čtyř měsíců jeden jediný vlk. Je podle všeho italsko-francouzského původu, přes švýcarské hranice přecupital pochopitelně načerno a tři měsíce brázdil zemi od severu k jihu. Zjevně se sháněl po zahraniční vlčí nevěstě a cestou zkrátka slupnul, na co přišel. Byl několikrát spatřen, jak se toulá po dálnicích a jak přeskakuje zátarasy jakoby nic. Lovil sám, čili na něj označení "osamělý vlk" pasuje jako na málokoho – teroristé prominou.

Svůj nejhorší "atentát" spáchal M75 v únoru v obci Cama v kantonu Graubünden. Zabil tam sedm ovcí a devět dalších tak těžce potrhal, že bylo nutné je utratit. Tento krvavý čin zemi rozdělil: Zatímco jedni mu přísahali pomstu a smrt, požadavek téměř osmi tisícovek jeho fanoušků zněl na internetové petici jasně: Vlk M75 musí zůstat naživu!

Poté, co vlčí zločinec zabil během měsíce 25 kusů hospodářských zvířat, vydaly povolení k jeho odstřelu čtyři kantony. V případě napáchané škody takového rozsahu to totiž místní zákony umožňují, jinak je vlk chráněné zvíře. Proti rozsudku smrti nad vraždícím tulákem neprotestoval dokonce ani Světový fond na ochranu přírody (WWF).

Povolení vydaly kantony Appenzell Ausserrhoden, Graubünden, Ticino a St. Gallen, které s 11 tisíci čtverečními kilometry tvoří dohromady více než čtvrtinu země. Jen pro srovnání: v evropském průměru se vlčí rodinka obvykle pohybuje na ploše 250 čtverečních kilometrů, ve výjimečných případech kolem dvou tisíc.

Po vlkovi se slehla zem a lovci šedesátidenní lhůtu prošvihli

Soudruzi ze Švýcarska ale někde udělali chybu. Na likvidaci masového vraha měli myslivci 60 dnů, ve dne v noci číhali s nabitou flintou u potenciálních obětí, oči si mohli vykoukat – ale po milém vlkovi nikde vidu ani slechu. Zákeřná šelma je zjevně přečurala a prostě se zakutálela bůhvíkam.

Neřízená střela, které chybí jakýkoliv respekt a chová se neobvykle, popisují "Em pětasedmdesátku" lovci. Experti na divočinu, kteří by vlka rádi ušetřili, zase poukazují na smutný fakt, že se bohužel zaměřil na ovce v ohradách. Na rozdíl od dalších necelých pěti desítek vlků, kteří ve Švýcarsku žijí, totiž dokázal několikrát přeskočit elektrické ohradníky a napáchal v ovčích stádech pokaždé doslova krveprolití. V obci Trun dokonce chlupatý zabiják roztrhal ovečku poté, co překonal bezmála půl druhého metru vysoká vrata stáje.

Vlk samotář M75 měl ale z pekla štěstí. Šedesátidenní lhůta je pryč a nechytili ho. Koncem června se v místních médiích sice rozšířila fáma, že krvelačná bestie skončila na dně jihoněmeckého jezera Schluchsee, nakonec se ale ukázalo, že šlo - jako obvykle - o falešnou zprávu.

A tak je několikanásobný vrah už zase chráněným zvířetem – přinejmenším na švýcarském území. Tohoto hájení si bude užívat do té doby, než někde zase způsobí ovčí masakr. Ale ochrana sem, ochrana tam – udělal by lépe, kdyby se neukazoval v okrese Surselva. Na schůzi v Trunu se totiž potrefená ozvala a tamní sedláci nemilosrdně žádají jeho hlavu.

Zdroje:
www.blick.ch, Vlastní, Der Beobachter