Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Tálibán se blíží ke Kábulu, Česko evakuuje ambasádu i afghánské pomocníky

Tálibán se blíží ke Kábulu, Česko evakuuje ambasádu i afghánské pomocníky
Tálibánský bojovník ve městě Gházní. | zdroj: Profimedia

Bojovníci Tálibánu triumfálně postupují Afghánistánem. Ovládají většinu provincií a utahují smyčku kolem hlavního města Kábulu. 

Bezpečnostní rada státu v sobotu večer pod tlakem překotného vývoje v asijské zemi rozhodla o evakuaci české ambasády v Kábulu. Opustí ji diplomaté, zaměstnanci i příslušníci vojenské policie. Evakuace bude nabídnuta také afghánským spolupracovníkům, převážně tlumočníkům, i s rodinami.

„Tito lidé sloužili České republice a my za ně máme plnou zodpovědnost,“ řekl po jednání rady ministr zahraničí Jakub Kulhánek. „Ženám a malým dětem našich spolupracovníků hrozí smrt a mučení. Prostě tohle nemůžeme připustit.“

Jako nůž máslem

Kulhánek označil situaci v Afghánistánu za vážnou. Vývojem podle něj byli zaskočeni všichni spojenci. Obdobně jako Česko postupují také další západní země. Evakuace však zahájily už před několika dny. Česká vláda je chystá teprve na příští týden.

Do Kábulu teď míří tisíce a tisíce uprchlíků v naději, že tam budou alespoň na chvíli v bezpečí. Některá předměstí afghánské metropole se tak v posledních dnech změnila v utečenecké tábory. 

Západní spojence, kteří nedávno z Afghánistánu stáhli většinu jednotek, rychlý postup tálibánců zjevně překvapil. Bojovníci Tálibánu postupují zemí jako nůž máslem a až na výjimky nenarážejí na odpor. Vojáci afghánské armády před nimi většinou ustupují, anebo se jim vzdávají bez boje a předávají jim zbraně.

V sobotu zavlála vlajka Tálibánu nad významným městem na severu země Mazáre Šarífem.

Odchod, nebo útěk?

O odchodu amerických vojáků, kteří tvořili většinu zahraničních jednotek v zemi, rozhodl ještě bývalý prezident Donald Trump. Za jeho vlády se stáhla podstatná část vojáků. Trumpův nástupce Joe Biden pouze prodloužil datum odchodu z května na symbolické datum 11. září 2021.

Vše ale ukazuje na to, že stažení bude mít rychlejší spád a bude také dramatičtější. Televize Al Džazíra v sobotu informovala, že Tálibán ovládá 24 ze 34 provinčních metropolí a jeho jednotky jsou od Kábulu vzdáleny jen 11 kilometrů.

Zdroje: