Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Ta pravá sněhová koule pochází z Vídně

Ta pravá sněhová koule pochází z Vídně
Erwin Perzy III se sněžítkem připomínajícím paniku s nakupovaním toaletního papíru na počátku koronakrize | zdroj: Profimedia

Kdo o Vánocích hledí k nebi a marně vyhlíží první vločky, může vzít dočasně zavděk alespoň sněhem ve skleněném těžítku.

Někomu může připadat jako kýč, někomu jako malé umělecké dílo. Každopádně patří sněžítko k nejoblíbenějším klasickým suvenýrům. Není známo, kdo ho úplně původně vymyslel, nicméně se skleněné koule naplněné vodou, v nichž cosi plavalo, dělaly už koncem 16. století a jedno z nejstarších sněžítek se objevilo na Světové výstavě v Paříži v roce 1878.

Koncem 19. století ale Vídeňan Erwin Perzy tuto věcičku zdokonalil a v podstatě nově vynalezl. Výrobce chirurgických nástrojů původně chtěl zvýšit intenzitu světla z tehdejších žárovek s uhlíkovým vláknem, a tak zkoušel svítit přes skleněné baňky naplněné vodou, do níž přidával pro zlepšení efektu nejrůznější látky. Jednou použil i krupici, která v baňce pomalu klesala ke dnu, což mu připomnělo padající sníh. A protože měl tehdy zrovna po ruce miniaturní model Mariazellské baziliky, který vyrobil jako dárek pro jednoho přítele, šoupl ji do koule – a první sněžítko bylo na světě. Na tento artefakt, jemuž se v německy mluvících zemích říká "sněhová koule" (Schneekugel), získal dokonce patent.

Perzy kromě toho vytvořil i zvláštní slitinu, která usnadňovala tradiční vánoční či novoroční lití olova. Na základě těchto dvou vynálezů pak v roce 1900 založil rodinnou vídeňskou manufakturu, která funguje dodnes už ve třetí a čtvrté generaci. Ročně se tu vyrobí na dvě stě tisíc sněžítek, která se vyvážejí do celého světa – od Japonska a Austrálie až po Spojené státy.

Dodnes se každá koule dělá ručně a s nejrůznějšími motivy, takže je vlastně jedinečná – prostě jako sněhová vločka. Ale samozřejmě se vyrábějí i ve velkých sériích. Některé se dělají na zakázku, zvláštní sněžítko poslali Perzyovi dokonce i Baracku Obamovi, jehož nejmladší dcera tyto suvenýry sbírá. Motivy tradičních koulí bývají často i aktuální – například v souvislosti s nákupní panikou na začátku koronakrize vyrobili u Perzyů sněžítka s miniaturami toaletního papíru.

Koule, v nichž sněží, dnes sice dělá kdekdo, dokonce z plastiku a s hracími skříňkami či dalšími vychytávkami. Ale "pravé" jsou prostě jenom ty vídeňské. A jaký motiv je vlastně podle vnuka zakladatele a současného šéfa manufaktury Erwina Perzyho III. nejoblíbenější? Dodnes to je – světe div se – sněhulák. Samozřejmě v nejrůznějších variantách.

Zdroje:
Vlastní