Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Svoboda zuří na Janotu. O hazardu rozhodují lobbisté, ne vláda

Svoboda zuří na Janotu. O hazardu rozhodují lobbisté, ne vláda
zdroj: tisková zpráva

Lidovcům se nelíbí další rozšiřování počtu licencí k internetovému sázení. Vládní rozhodnutí jdou totiž přímo proti jejich návrhu regulace hazardu.

Ministerstvo tak podle Cyrila Svobody nehájí veřejný zájem a regulace je v rukou lobbistů.

„Bavíme se tady o novém zákonu na regulaci hazardu. Mnoho lobbistů se tu snaží na poslední chvíli urvat, co se dá. My jim musíme jasně říci, že to nejde takto dál," vysvětlil Svoboda důvod, proč se hněvá na resort ministra Janoty.

Ten podle lídra lidovců nemá kontrolu nad udělováním licencí. Na rozdíl od různých zájmových skupin. Jako důkaz předkládá nedávné udělení licence k internetovému sázení společnosti Fortuna. „Je ostuda, že takto rozhoduje vláda, která vyhlásila boj proti korupci a klientelismu," opřel se Svoboda do Janoty.

Licence se přidělovaly za mými zády, hájí se Janota

Ministr reagoval okamžitě. „Já jsem vydal zákaz rozšiřování počtu licencí. 16. prosince však bez mého vědomí došlo k porušení kompetencí a k rozšíření počtu držitelů licence. Vyvodím z toho okamžitě personální následky, a navrátíme stav před zmíněné datum," uvedl Janota. Dodal, že resort v podstatě vychází vstříc jak sociálním demokratům, tak lidovcům, kteří regulaci novým zákonem připravují.

„Dozor nad hazardem u nás selhává. Je to pro nás jasným apelem k urychlenému přijetí novely parlamentem. V oblasti hazardu má vládnout veřejná moc, nikoliv lobbisti," zdůraznil Svoboda.

Na probíhající 67. schůzi dolní komory parlamentu zatím prošly oba návrhy na regulaci hazardu, socialistický a lidovecký. Plán ČSSD je v porovnání s návrhem lidovců pouze dílčí úpravou. Rozšiřuje pravomoci měst a obcí při povolování různých druhů výherních zařízení, včetně často zmiňovaných videoterminálů, o nichž nyní rozhoduje ministerstvo financí, druhým pilířem je pak zprůhlednění toku financí z loterijních her a kontrola skutečného využití odvodů z hazardu.

Návrh lidovců jde dál. Internetové sázení zakazuje. Banky nebudou smět za tímto účelem převádět peníze, což je vzhledem k povaze tohoto způsobu sázek zásadní překážka. Zákon má působit bez výjimky, šťastní z něj tedy nebudou například ani hráči v poslední době populárního internetového pokeru. Lidovci též počítají s mnohem tvrdším zdaněním hazardu, než navrhuje konkurence, to podle Svobody přinese další nezanedbatelné příjmy do komunálních pokladen i státní kasy.

                                                                                                                             www.parlamentnilisty.cz