Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Švédsko je kvůli pálení koránu v těžké bezpečnostní situaci, posílí kontroly hranic

Švédsko je kvůli pálení koránu v těžké bezpečnostní situaci, posílí kontroly hranic
Ulf Kristersson na tiskovce k bezpečnostní situaci | zdroj: Profimedia

Švédsko posílí kontroly na hranicích, protože kvůli pálení koránu se v zemi zvýšila hrozba teroristických útoků. Opatření, o kterém rozhodne ve čtvrtek vláda, dnes oznámil premiér Ulf Kristersson. Podle premiéra se Švédsko nachází kvůli možným útokům a válce na Ukrajině v nejobtížnější bezpečnostní situaci od konce druhé světové války.

Opatření umožní policii zastavovat vozidla a provádět více kontrol na hranicích. Podle ministra spravedlnosti Gunnara Strömmera, se cestující z dalších zemí schengenského prostoru musí připravit na přísnější kontroly na hranici se Švédskem. „Kontroly nám umožní ztotožnit cestující, kteří přijíždějí a kteří mohou ohrozit naši bezpečnost,“ uvedl ministr spravedlnosti. Policie dostane prostředky pro větší kontroly také ve vnitrozemí.

„Jsme v každodenním kontaktu s tajnými službami, tak vážná situace je,“ uvedl premiér. Podle úřadů se zvýšilo nebezpečí teroristických útoků v zemi a pro Švédy v zahraničí.

Kvůli zvýšené hrozbě útoků a válce na Ukrajině je podle premiéra Švédsko v nejkomplikovanější bezpečnostní situaci od konce druhé světové války. Vláda také zvažuje změnu zákona o veřejné bezpečnosti, která by umožnila policii zakázat pálení koránu, pokud by to ohrožovalo národní bezpečnost. Vláda plně podporuje svobodu slova, hájí však také švédské bezpečnostní zájmy, uvedl Kristersson.

Kristersson však dal také najevo, že nehodlá vyhovět výzvám, které zaznívají například ze zemí na Blízkém východě, aby pálení koránu Švédsko plošně zakázalo. „Máme zcela jiný politický systém, zcela jiný pohled na lidská práva včetně svobody projevu,“ uvedl premiér, který vyzval obyvatele, aby svá práva využívali zodpovědně.

Aktivisté ve Stockholmu v uplynulých týdnech spálili či pošlapali korán, tedy knihu, kterou muslimové považují za posvátnou. Naposledy se tak stalo v pondělí. Pálení koránu vzbuzuje protesty a kritiku v převážně muslimských zemích. V červenci několik stovek demonstrantů vniklo do areálu švédského velvyslanectví v Bagdádu a založili tam požár. V souvislosti s pálením knihy Irák vyhostil švédskou velvyslankyni.

Zdroje: