Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Sucho odhalilo „vesnici duchů“. Pod přehradou skončily domy i auta v garážích

Sucho odhalilo „vesnici duchů“. Pod přehradou skončily domy i auta v garážích
Nízká hladina přehrady odkryla trosky vesnice Aceredo, kterou muselo opustit 120 jejích obyvatel | zdroj: Profimedia

Hladina španělské přehrady Lindoso klesla téměř na dno a odhalila trosky „vesnice duchů“ Acerado. Přestože to může na první pohled působit jako dávná historie, své domovy muselo 120 obyvatel definitivně opustit teprve v roce 1992.

Rozhodnutí o postavení vodní elektrárny a s ní vybudování přehrady sice padlo už v roce 1968, trvalo dlouhé roky, než se vládě podařilo obyvatele vesnice Acerado vystěhovat. Někteří nakonec kývli na finanční kompenzaci, zbytek po letech marných vyjednávání dostal prostý příkaz opustit své domy. 

Stavidla přehrada s elektrárnou definitivně uzavřela 8. ledna 1992. Rychlému naplnění pomohly silné deště, které prakticky během pár dní pohřbily Acerado a další čtyři nedaleké vesnice - O Bao, Buscalque, A Reloeira a Lantemil - pod vodou. 

Jenže zatímco Acerado bylo v době zaplavení už bez lidí, část obyvatel zbylých vesnic s vystěhováním stále váhala. Kvůli nečekané rychlosti napouštění nádrže tak ze svých domů stačili zachránit jen to nejnutnější a mohli jen sledovat, jak se topí jejich domácí zvířata, popisuje španělský server The Local.

Jednou za pár let, když hladina přehrady výrazněji klesne, vykouknou některé zatopené domy opět nad hladinu. Tentokrát je však hladina tak nízko, že je možné se mezi nimi i procházet. Odkrývá se tak zajímavý, až hororový pohled vyvolávající dojem, jako by i lidé z Acerada své domy opustili z hodiny na hodinu. Na stole zanechali rozpitou lahev vína, v garáži auto... 

Zdroje: