Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Zeman se vrátil do Lán, v neděli se chystá jmenovat Fialu premiérem

Zeman se vrátil do Lán, v neděli se chystá jmenovat Fialu premiérem
Sanitka s Milošem Zemanem přijíždí do Lán. | zdroj: Profimedia

Miloše Zemana v sobotu odpoledne převezla sanitka z Ústřední vojenské nemocnice v Praze do Lán.

Je to prezidentův druhý návrat tento týden. Poprvé se vrátil do Lán ve čtvrtek po hospitalizaci trvající od 10. října. V lánském zámku ale pobyl jen několik hodin. Krátce poté, co u něj zjistili nákazu koronavirem, zamířil do nemocnice.

V nemocnici strávil prezident bez příznaků nemoci dvě noci, zdravotníci mu aplikovali infuze s monoklonálními protilátkami.

Nyní prezidentská kancelář chystá podobu jmenovací ceremonie, která má odpovídat pravidlům pro izolaci pacientů, u nichž byl covid prokázán. Její podobu však neupřesnila.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová v pátek upozornila, že i na prezidenta se vztahují přísná karanténní opatření. V izolaci musí každý nakažený koronavirem zůstat 14 dnů.

Ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch řekl, že Fiala nemůže být jmenován v osobním kontaktu se Zemanem.

Zeman by s Fialou měl v neděli dohodnout i jasný harmonogram jmenování celého kabinetu. Prezident plánoval od pondělí sérii schůzek s kandidáty na ministry, což ale jeho izolace komplikuje. S Fialou už nicméně jednou jednal formou videokonference.

O Zemana v Lánech pečuje společnost Senior Home Group. Zemanův test na koronavirus si firma ve čtvrtek vyžádala kvůli kontaktu prezidenta s nakaženým člověkem.

Zdroje: