Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Strana zelených si stěžuje na jednání ČT, straní prý velkým stranám

Strana zelených si stěžuje na jednání ČT, straní prý velkým stranám
zdroj: tisková zpráva

Zástupcům Strany zelených a lidovcům se nelíbí, podle jakého kritéria vybírá Česká televize osoby do svých diskuzních pořadů.

Vedení Strany zelených napadlo otevřeným dopisem Radě pro rozhlasové a televizní vysílání pravidla pro výběr zástupců politických stran do předvolebních debat ve veřejnoprávních médiích. Dopis je reakcí na středeční pořad Otázky Václava Moravce Speciál z Karlovarského kraje, v němž zelení ani lidovci neměli svého zástupce.

Průzkumy České televize ukázaly, že tyto strany nepřekročily pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny, proto nebyly pozvány. To se ale zástupcům těchto dvou menších stran nelíbí.

"Žádáme, aby se ČT vrátila k původnímu modelu výběru účastníků předvolebních diskusí, který zohledňoval statistickou chybu, s kterou průzkumy preferencí pracují. Tento princip alespoň nesl zdání, že základní principy plurality byly dodrženy," řekl předseda zelených Ondřej Liška.

Liška: Česká televize zvolila chybný koncept

Podle něj byl tento systém použit v předvolebních debatách před zrušenými volbami a byl ČT avizován ještě před třemi týdny. Nynější způsob výběru debatujících politiků podle Lišky i Svobody soutěž ovlivňuje. "To, co zvolila Česká televize, je podle mého názoru chybný koncept. Já jenom doufám a budeme o tom ještě jednat, že to není snaha České televize vstupovat do volební soutěže a určovat, kdo má být úspěšný a kdo ne," uvedl Svoboda ve středu.

Česká televize chce do předvolebních debat zvát politiky stran, kteří v průměru ze dvou průzkumů veřejného mínění provedených agenturami STEM či SC&C v regionu překročí pětiprocentní hranici. Na základě těchto průzkumů nechala čT diskutovat ve středečním předvolebním speciálu lídry čSSD, ODS, TOP 09 a Věcí veřejných.

www.parlamentnilisty.cz