Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Komunisté si troufají na všechna ministerská křesla

Komunisté si troufají na všechna ministerská křesla
zdroj: tisková zpráva

Komunisté jako v současnosti třetí nejsilnější politická strana ani po květnových volbách příliš nepočítají s účastí ve vládě. Přesto si na všechna ministerstva věří, potencionálních ministrů mají dost.

Jsou trvale členy čtveřice parlamentních stran, které ovládají českou politiku už od vzniku ČR v roce 1993. Jako jediná z těchto stran ale strávila sedmnáct let výhradně v opozici.

Jsme připraveni vládnout, problém je Bohumín

Lidový dům si dobře uvědomuje, že o vládní spolupráci s KSČM není moc taktické před volbami hovořit, pravicové strany by to v kampani náležitě využily.

A stejně situaci vnímají i komunisté, soudě podle odpovědí oslovených poslanců. Na vládní angažmá jsou sice připraveni, jedním dechem ale dodávají, že se současnou ČSSD ve Strakově akademii jen tak nezasednou.

„My si všichni dobře uvědomujeme, že náš program je ze 70 procent shodný nebo velmi podobný, to ale neznamená, že po volbách budeme spolupracovat na sestavení vlády. Problémem je tzv. Bohumínské usnesení, které socialistům zapovídá na vládní úrovni spolupracovat jak s komunisty, tak se Sládkovými Republikány," řekla pro ParlamentniListy.cz komunistická poslankyně a stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková.

ČSSD míří doprava, míní Marková

Připomíná, že KSČM mohla zasednout ve vládě už v roce 2002. Tehdy by se socialisty dali dohromady pohodlnou většinu 111 křesel. Sociální demokraté se ale tehdy pevně řídili závěry Bohumínského sjezdu, což podle Markové udělají i letos. „Nejsem nijak naivní," zdůvodnila svůj pesimismus Marková.

Neúčast ve vládě jí ale prý příliš nevadí, ač ve stínové vládě zodpovídá za resort zdravotnictví. ČSSD totiž podle ní míří v poslední době příliš doprava. „Sami se musí rozhodnout, zda jsou vlastně ještě levice. Mě tak nepřipadají, směřují příliš doprava, což je pro nás nepřijatelné," míní Marková.

Můžeme vést jakýkoliv resort

Pokud by komunisté přeci jen ve vládě zasedli, jsou podle oslovených poslanců schopni převzít jakýkoliv resort. Většina komunistických zákonodárců se též shodne na tom, že vedení strany dosud nejednalo o prioritách v oblasti ministerstev, dokonce ani v takzvaných silových resortech. „Je příliš předčasné hovořit o tom před volbami," shodují se. Konkrétnější byl jen poslanec Pavel Hojda.

„Myslím, že bychom měli usilovat hlavně o ministerstva zdravotnictví, práce a sociálních věcí, z těch silových pak resort spravedlnosti," řekl pro ParlamentniListy.cz Hojda.

V těchto oblastech podle Hojdy ČSSD zklamala a má zde také horší program. „Oni v letech 2002-2006 umožnili privatizaci krajských nemocnic, proto ne zdravotnictví, v sociální oblasti jsme, co se týče navrhovaných změn, dále než ČSSD. A spravedlnost? Socialisté už měli vládní odpovědnost a na tomto poli rozhodně nedosáhli úspěchu," tvrdí Hojda. O obsazování ostatních resortů by pak podle poslance proběhla diskuse, program obou stran je zde shodný.

Ministerstva? Do voleb tabu

Většina oslovených členů KSČM ale o možnosti vládního angažmá nechtěla vůbec mluvit. Do voleb je prý toto téma striktně tabu. "O případné účasti KSČM ve vládě se teď s vámi nebudu bavit. Je to předčasné. Naší prioritou je nyní posílení vlivu KSČM po volbách ve sněmovně," reagoval na dotaz ParlamentnichListu.cz místopředseda strany Stanislav Grospič.

Komunisté by podle průzkumů společnosti STEM z letošního ledna získali ve volbách 32 mandátů. Spolu s 83 mandáty socialistů by tak pohodlně sestavili vládu na základě výrazné většiny.

S žádnou jinou stranou by přitom socialisté tak výrazné většiny v současnosti ve sněmovně nedosáhli. Preference KSČM se podle měření STEM trvale pohybují mezi slušnými 10 až 12 procenty, důvodem je především stabilní voličská základna tvořená především staršími lidmi.

www.parlamennilisty.cz