Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

STAN vrátí dar 350 tisíc korun spojený s Kosem. Ten je podezřelý v korupční kauze

STAN vrátí dar 350 tisíc korun spojený s Kosem. Ten je podezřelý v korupční kauze
Předseda hnutí STAN Vít Rakušan (Ilustrační foto) | zdroj: Ladislav Křivan / MAFRA / Profimedia

Vládní hnutí Starostové a nezávislí (STAN) vrátí dar ve výši 350 000 korun spojený s podnikatelem Pavlem Kosem, podezřelým z účasti v kauze korupce v pražském dopravním podniku.

STAN dar obdržel v roce 2014, v té době Kos trestně stíhaný nebyl, sdělila ČTK mluvčí hnutí Sára Beránková.

V sobotu Starostové oznámili, že vrátí všechny dary spojené s podnikatelem a lobbistou Michalem Redlem, který patří mezi trojici obviněných s uvalenou vazbou.

Policie tvrdí, že organizovaná skupina 11 obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Do skupiny patřil i Petr Hlubuček, nyní již bývalý náměstek pražského primátora, jemuž následně bylo pozastaveno členství ve STAN. Hlavou skupiny byl podle kriminalistů Redl. Oba skončili ve vazbě.

Spojitost s Redlem zatím našlo hnutí u daru 300 000 korun z roku 2020, oznámili Starostové v sobotu. Při prověřování využívají systém Cribis a internetový projekt Hlídačstátu.cz.

Redlův blízký spolupracovník Kos se podle Radiožurnálu v neděli přihlásil policii. Podle serveru Seznam Zprávy bude dnes Obvodní soud pro Prahu 9 rozhodovat o jeho vazbě.

„Zatím je další identifikovaný Pavel Kos, kde budeme vracet dar, který nám dal v roce 2014. V době přijetí daru trestně stíhaný nebyl,“ uvedla Beránková. Na další dotaz ČTK sdělila, že šlo o částku 350 000 korun a poskytla ji firma.

Kauza personálně výrazně zasáhla vládní hnutí. Kvůli kontaktům s Redlem oznámil v neděli rezignaci k 30. červnu ministr školství Petr Gazdík. V pondělí ze stejného důvodu pozastavil členství ve STAN europoslanec Stanislav Polčák. Odmítli ale, že by byli do kauzy jakkoli zapojeni.

Starostové prověřovali všechny dary i začátkem letošního roku. Reagovali tak na zprávy médií, že hnutí dostalo peníze od firem ovládaných společnostmi z Kypru a další od společnosti s trestně stíhaným spolumajitelem.

Předseda hnutí Vít Rakušan tehdy uvedl, že financování STAN není v rozporu se zákonem, ale zákonnost z hlediska veřejnosti nestačí. Hnutí proto oznámilo, že vrátí zhruba 3,42 milionu korun od právnických osob a nadále bude přijímat dary jen od fyzických osob.

Zdroje: