Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Spíte méně než šest hodin denně? Zvyšujete si riziko předčasného úmrtí

Spíte méně než šest hodin denně? Zvyšujete si riziko předčasného úmrtí
Nedostatek spánku uvolňuje do těla stresový hormon (ilustrační snímek) | zdroj: ThinkStock

Méně než šest hodin denně spí podle průzkumů zhruba třetina lidí. Tento trvalý nedostatek spánku může podle Britské spánkové rady vést k celé řadě zdravotních problémů počínaje cukrovkou, obezitou či onemocněním srdce. Riziko předčasné smrti se tak zvyšuje až o 12 procent, píše britský The Independent.

Podle Lisy Artisové z Britské spánkové rady je nedostatek spánku stále větším problémem. Lidé sice dbají na zdravý životní styl a zdravou stravu, zapomínají však na kvalitní spánek a přínosy, které s sebou odpočatost přináší. 

"Na rozdíl třeba od jídla je spánek něco, čemu se špatně poroučí. Je spoustu faktorů, které ho mohou narušovat - jako třeba zdravotní problémy nebo péče o malé děti," říká Artisová. 

Podle studie, kterou Rada zpracovala, nedostatek spánku způsobuje uvolňování stresových hormonů, které následně zvýší srdeční tep a krevní tlak. Výzkumy dokazují, že dlouhodobé spaní méně než šest hodin denně ovlivňuje koncentraci a paměť a může dokonce napomoci k rozvoji Alzheimerovy choroby.

"Je mýtus, že starší lidé nepotřebují tolik spánku. Potřebují ho stejně jako lidé ve středním věku, i když ho často nemají v souvislém bloku jako dvacátníci a třicátníci. Svou potřebu tak dohání třeba odpoledním zdřímnutím," popisuje Artisová. 

Velká Británie proto minulý měsíc rozjela kampaň, která má lidi vyzývat ke zlepšení životního stylu a neopomíjet při tom ani dostatek spánku. 

Zdroje: