Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Speciálně pro české turisty vyhlásili Chorvati soutěž. Babiš si mne ruce

Speciálně pro české turisty vyhlásili Chorvati soutěž. Babiš si mne ruce
Češi v Chorvatsku se mohou zúčastnit účtenkové loterie. Ilustrační foto | zdroj: ThinkStock

Chorvatské ministerstvo financí vyhlásilo pro Čechy účtenkovou loterii. Turisté, kteří na dovolené u Jadranu nasbírají 20 účtenek v období od začátku srpna do druhého října, mohou vyhrát padesát tisíc a zájezd do Chorvatska na příští rok. Podobnou loterii chtěl v Česku zavést Andrej Babiš. 

Chorvatského ministra  Borise Lalovace napadla myšlenka uspořádat loterii pro české turisty při jeho návštěvě v Praze, kde hovořil o zkušenostech s e-tržbami v jeho zemi.

Nápad se zalíbil  i českému ministrovi, protože se podle svých slov k podobnému činu odhodlával také. "Potěšilo mě proto, že Chorvaté se tohoto skvělého nápadu ujali a soutěž pro naše občany zorganizují, za což jim chci tímto poděkovat,uvedl Babiš, který doufá, že Češi zapojením do loterie pochopí, jak funguje elektronická evidence tržeb.

Chorvatská evidence tržeb jako vzor pro Česko?

Babiš zároveň připomněl, že v době, kdy hledal fungující systém elektronické evidence tržeb, zaujalo ho právě Chorvatsko. Česko ovšem nepřebere důsledně chorvatský model e-tržeb, ale podle ministra ho obohatí o zkušenosti z Německa, Belgie anebo Rakouska.

V Chorvatsku si přitom systém elektronické evidence prý získal krátce po spuštění devadesáti procentní podporu obyvatelstva i přes antikampaň opozice.

Oba ministři financí se už na setkání shodli v tom, že účtenková loterie prý pomáhá narovnávat podnikatelské prostředí a slouží k lepšímu výběru daní. 

Zdroje:
Vlastní