Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 1°C Polojasno

Na miliardovou zakázku online evidence tržeb Babiš nevypíše tendr

Na miliardovou zakázku online evidence tržeb Babiš nevypíše tendr
Babišovo ministerstvo svůj výběr obhajuje nízkými provozními náklady | zdroj: Profimedia

Babišem prosazovaný informační systém elektronické evidence tržeb (EET) vzbuzuje bouřlivé reakce především u živnostníků a opozice. Ministerstvo financí si ale koleduje o další kritiku. Veřejnou zakázku na EET za skoro miliardu korun se rozhodlo vypsat bez výběrového řízení. V pondělí na to upozornilo Právo, které má k dispozici zprávu resortu pro vládu.  

Babišův úřad přiklepne zakázku, jejíž cena se odhaduje na 981 565 000 korun, státnímu podniku Státní pokladna Centrum sdílených služeb (SCSS), který přitom vznikl až letos v lednu, kdy se oddělil ze Státní tiskárny cenin.

SCSS má celý systém spravovat až do roku 2020. Taxa za služby specialistů (za jeden den) se pohybuje od osmi tisíc do 15 tisíc korun bez DPH. Jde o státní podnik, který je pod přímou kontrolou ministerstva financí. Resort svůj postup odůvodňuje nižšími provozními náklady a nutností ochrany dat. "Pro provoz systému bude použito právě zaměstnanců SPCSS a tím bude naplněn účel zřízení tohoto státního podniku. Resort MF tedy bude provoz zajišťovat sám, zaměstnanci SPCSS," řekl Právu mluvčí ministerstva Radek Ležatka.

Podnik byl přitom už v minulosti kritizován za pochybná výběrová řízení. Už v březnu letošního roku Státní pokladna vypsala tři výběrová řízení, která vzbuzovala pochybnosti především kvůli ceně a velice krátké lhůtě pro přihlášení případných zájemců.

Podnik byl obviňován z toho, že se nižší cenou vyhnul postupu podle zákona o veřejných zakázkách, který se vztahuje na tendry dosahující výše dvou milionů korun. Státní pokladna stanovila cenu každého ze tří projektů na 1 999 999 Kč, což je přesně o korunu méně než je hranice pro zakázky tzv. malého rozsahu, na které se zákon o veřejných zakázkách vztahuje. Ihned poté, co na to upozornila média, sám Babiš tyto tři tendry zrušil. 

Zdroje:
Novinky.cz, Právo