Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 14°C Oblačno

Soudci chtějí vysoudit zpět své platy

Soudci chtějí vysoudit zpět své platy
zdroj: tisková zpráva

Skupina státních zástupců označila snížení svých platů o čtyři procenta za protiústavní a obrátila se s žalobou na Obvodní soud pro Prahu 5. V budoucnu se k nim přidají i soudci.

Reálně hrozí, že ze 126 milionů korun, které chtěl v letošním roce stát ušetřit na platech ústavních činitelů, zůstane jen zlomek. Soudci a žalobci, kterých se krácení platů rovněž dotkne, chtějí své peníze dostat zpět. A zvláště soudci mají velkou šanci, že se jim to podaří.

Státní zástupci také požadují, aby se jejich podnětem zabýval i Ústavní soud.

"O platech státních zástupců Ústavní soud dosud nerozhodoval. Je tedy těžké předjímat, jak to vyhodnotí. Kdyby takovou žalobu podali soudci, tak by měli dost velkou šanci uspět," řekl pro iDnes.cz odborník na ústavní právo Jan Kysela z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Soudci se přidají

Předseda Soudcovské unie ČR Tomáš Lichovník přepokládá, že soudci svou žalobu podají v průběhu března. "Čekáme, až ztráta na jednotlivém platu přesáhne deset tisíc korun, aby to někdo nemohl považovat za bagatelní spor," vysvětlil iDnes.cz Lichovník

Ústavní soud v minulosti již několikrát v podobných případech dal za pravdu právě soudcům. V roce 2003 musel stát vracet skoro půl miliardy korun, které chtěl ušetřit na 13. a 14. platech. Ústavní soud tehdy dospěl k závěru, že důležitější než úspory v rozpočtu je nezávislost soudců a tu by krácení platů mohlo narušit.

Pojistka proti korupci

"Jednoduše řečeno, jde o to, že by soudce měl mít takový plat, aby se nedal snadno zkorumpovat. Proto ústavní právo platy soudců chrání. Americká ústava například jasně říká, že plat soudce nesmí být snížen," vysvětluje Kysela.

České právo připouští, že platy soudců můžou poklesnout jen za výjimečných situací. Ekonomickou krizi ale prý není možné za takový případ považovat. Soudci také tvrdí, že pokud chce stát šetřit, tak by měl snížit platy všem svým zaměstnancům.

"Kdyby se o čtyři procenta snížily platy všem státním zaměstnancům, jak se původně počítalo, myslím, že by žádný soudce žalobu nepodal. Takto jsme ale jediní, koho se úsporná opatření dotkla. Když se nemusí uskromnit všichni, proč potom zrovna jenom my?" ptá se Lichovník.

Politici tlačí na justici

Padají také obvinění, že se politici skrze snížení platů snaží získat větší vliv nad justicí. "Nejradši by z nás udělali pouhé úředníky, které by bylo snadnější ovládat," říká Lichovník.

Místopředseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka s protesty soudců nesouhlasí. "V situaci, kdy je v České republice téměř 600 tisíc lidí bez práce, kdy mnoho lidí muselo strpět snížení platu jen proto, aby si udrželi pracovní místo, se domnívám, že pokles platu o čtyři procenta je něco, s čím by se všichni ústavní činitelé měli vyrovnat," řekl.

Občanská demokracie zase dává vzniklou situaci za vinu levici. Předseda Senátu Přemysl Sobotka už vzkázal soudcům a žalobcům, aby si stěžovali u Jiřího paroubka, jehož ČSSD zastavila ve Sněmovně plošné snížení platů všech státních zaměstnanců.

www.parlamentnilisty.cz