Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Nejsme strana na jedno použití, říká Kalousek

Nejsme strana na jedno použití, říká Kalousek
zdroj: tisková zpráva

Obstrukce mě sice netěšily, ale byly jedinou možností, jak zastavit levicový populismus. I to je součást mé práce, vysvětloval v rozhovoru pro iDnes.cz místopředseda TOP 09.

Kalouska mrzí, že Mirek Topolánek opustil Sněmovnu. Nevidí v tom ani výhodu pro svoji stranu. „Neberu to jako střet a soutěž ODS a TOP 09. Nechávám to na voličích, co si vyberou," řekl Kalousek. Naopak je docela rád, že se nestal ministrem financí ve vládě Jana Fischera, i když je úřednický kabinet populární. „Když vidím, jak strany, které vládu sestavily, se k ní moc nehlásí a s blížícími se volbami se k ní dokonce chovají jako opozice, tak to bych jako ministr jen těžko snášel," vysvětlil svůj postoj.

„Bílý kůň? V žádném případě! On dobře ví, že nemůže mít roli strojvůdce, protože neexistuje většinová podpora pro jakoukoli smysluplnou fiskální strategii státu, proto se soustředil na úlohu brzdy proti všem populistickým návrhům," reagoval místopředseda TOP na poznámku, že Janotovy návrhy se často kryjí s plány Kalouskovy partaje.

Sytém dvou stran

Miroslav Kalousek věří, že v budoucnu začnou strany naprosto běžně sestavovat koalice ještě před volbami. „Budou kandidovat jen dva bloky - pravicový a levicový. Fotbal se také hraje na dvě brány a ne na tři," vysvětlil. Koalice TOP a ODS však prý není na pořadu dne, občanští demokraté se proti podobné možnosti v minulosti ostře postavili a TOP 09 se podle kalouska nehodlá doprošovat. „Bylo by nešťastné, kdyby levice získala po volbách v Senátu většinu. Ale ani na půl vteřiny by nikoho z nás nenapadlo, že bychom se jakkoli mohli domlouvat na spolupráci s ODS například při volbách do pražského zastupitelstva, které nás také na podzim čekají," dodal s tím, že v případě senátních voleb už by se nějaké formě spolupráce dalo uvažovat.

Podle Kalouskových slov hodlá TOP 09 prosazovat po volbách zpřehlednění daní, snížení ale vzhledem k současné ekonomické situaci nepřipadá v úvahu. V případě hledání koaličního kompromisu by byla strana ochotná přistoupit i na mírné zvýšení spotřební daně a DPH.

Konec utrácení

V budoucnu bude nutné výrazně omezit výrazně omezit výdaje, což bude podle Miroslava Kalouska „hodně bolet". „Pokud chceme mít pro všechny stejně dostupnou zdravotní péči, tak se to neobejde bez reformy pojištění a bez vyšší spoluúčasti pacientů na léčbě. Bez reforem by se mohlo čekat na některé výkony ne dva měsíce, ale rok a půl," nastínil další postup Kalousek.

Stejně tak se bude muset upravit penzijní systém, TOP počítá s možností částečně se vyvázat ze státního systému a spořit čtyři procenta soukromě.

TOP 09 také jasně odmítá návrhy typu 13. důchod či opětovné zvýšení mateřské.

Šetření by mělo zasáhnout i státní správu, která by podle Kalouska mohla ušetřit až dvacet procent současných nákladů, podrobnosti partaj sdělí nejpozději dva měsíce před volbami.

Vydržíme

Miroslav Kalousek se podle vlastních slov neobává, že se TOP 09 stane stranou na jedno použití a potká ji stejný osud jako ODA, Unii svobody či zelené. Připomínky o malém množství neokoukaných tváří odráží místopředseda strany přirovnáním k lékařům: „Když půjdete na operaci žlučníku, tak řeknete, že chcete, aby vás operoval někdo, kdo ještě nedržel skalpel v ruce? Budete chtít novou tvář? Jistěže ne." Dodává, že bez zkušeností není možné dělat žádnou práci pořádně.

www.parlamentnilisty.cz