Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 10°C Polojasno

Soudce v Trumpově procesu čelí stovkám výhrůžek. Chodí mu i podezřelé balíčky

Soudce v Trumpově procesu čelí stovkám výhrůžek. Chodí mu i podezřelé balíčky
Soudce Arthur Engoron vzkázal, že se nenechá zastrašit | zdroj: Profimedia

Newyorský soudce, který dohlíží na proces kolem podnikatelských praktik rodinné firmy amerického exprezidenta Donalda Trumpa, dnes uvedl, že jeho kancelář je od začátku řízení bombardována výhrůžnými a obtěžujícími vzkazy. Soudce Arthur Engoron zmínil stovky telefonátů, e-mailů či dopisů. Výhrůžkám čelí také činitelé zapojení do jiných soudních kauz bývalé hlavy státu, úřady už v této souvislosti nejméně dva lidi obžalovaly.

Engoronovo vyjádření na toto téma přišlo v podání, kterým mírně rozšiřoval svůj dřívější příkaz omezující vyjadřování účastníků procesu. Krok reagoval na neustálé narážky Trumpova týmu na Engoronovu hlavní asistentku, kterou se exprezidentovi právníci snaží vykreslit jako zaujatou. Soudce dal najevo, že už se k tématu nechce vracet, a pohrozil „závažnými postihy“, budou-li se Trump a jeho tým k věci dál vyjadřovat.

„Nebudu za žádných okolností tolerovat poznámky o mých soudních zaměstnancích. Výhrůžky (násilím), jakož i skutečné násilí plynoucí z vyostřené politické rétoriky jsou podrobně zdokumentovanými jevy,“ napsal soudce. „Od zahájení tohoto procesu je moje kancelář zaplavená stovkami obtěžujících a výhrůžných telefonátů, hlasových zpráv, e-mailů, dopisů a balíčků,“ pokračoval.

Vyjádření přišlo v době, kdy u soudu pokračují výpovědi Trumpových dospělých dětí. Od středy vypovídali Donald Trump mladší a jeho bratr Eric, kteří jsou obvinění z falšování finančních záznamů společně s jejich otcem. Příští týden by měla svědčit jejich sestra Ivanka, stejně jako exprezident Trump.

Engoron už před zahájením hlavní části občanskoprávního procesu rozhodl v klíčové otázce ve prospěch prokuratury, když dospěl k závěru, že firma Trump Organization podváděla banky a pojišťovny zveličováním svého majetku. Nyní zbývá určit, zda Trump a jeho firma porušili newyorské zákony a jaký by měl být případný trest. V procesu nefiguruje porota, verdikt je tak zcela na Engoronovi.

Na toho Trump neustále slovně útočí, tento týden jej například označil za „ostudu právnické profese“. Tyto výpady soudce ponechává bez reakce, zakročit se však rozhodl v okamžiku, kdy Trump před měsícem na sociální síti s kritickým vzkazem publikoval fotku jeho asistentky. Následně exprezident dvakrát dostal pokutu za porušení soudního nařízení zakazujícího vyjádření na adresu Engoronových podřízených.

„Ústavou dané právo obviněných a jejich obhájců komentovat moje spolupracovníky je zcela jednoznačně podřízené potřebě chránit je před výhrůžkami a fyzickou újmou,“ uvedl Engoron v dnešním doplňujícím příkazu.

S výhrůžkami se potýkají i aktéři zapojení do trestních kauz exprezidenta Trumpa. Za výhrůžný vzkaz adresovaný soudkyni Tanyi Chutkanové, která řídí federální proces ohledně Trumpovy snahy zvrátit poslední prezidentské volby, byla v srpnu obžalovaná jistá žena z Texasu. Před několika dny zase federální úřady obvinily muže z Alabamy, že vyhrožoval násilím prokurátorce ve státě Georgia stojící za obžalobou Trumpa a dalších z nelegálních zásahů do voleb.

„Kdykoli budeš o samotě, dívej se přes rameno,“ vzkázal muž podle prokurátorů státní zástupkyni Fani Willisové.

Zdroje: