Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Soud znovu nepřiznal Parkanové vyšší odškodnění za stíhání v kauze CASA

Soud znovu nepřiznal Parkanové vyšší odškodnění za stíhání v kauze CASA
Vlasta Parkanová na snímku z roku 2014 | zdroj: Jan Handrejch / Právo / Profimedia

Obvodní soud pro Prahu 2 dnes znovu nepřiznal bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09) další odškodné za dlouholeté trestní stíhání v kauze armádních letounů CASA, které skončilo osvobozujícím rozsudkem. Verdikt soudkyně neodůvodnila, protože Parkanová, její právní zástupce ani zástupce ministerstva spravedlnosti se vyhlášení rozsudku nezúčastnili.

Soud se sporem zabýval podruhé, ani loni v březnu bývalé političce vyšší odškodné nepřiznal. Tehdy však verdikt zrušil odvolací soud. Ministerstvo spravedlnosti se ženě už v minulosti omluvilo a zaplatilo jí 1,6 milionu korun. V předchozím rozhodnutí soudkyně uvedla, že je přiznané odškodnění dostatečné. Bývalá politička žádala v žalobě dalších zhruba 8,5 milionu korun.

Dnešní rozsudek není pravomocný. Právní zástupce Parkanové Tomáš Sokol řekl, že musí vyčkat na písemné vyhotovení rozsudku. Poté vyhodnotí argumenty soudu a doporučí své klientce další postup. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka sdělil, že do doručení písemného vyhotovení rozsudku je předčasné se vyjadřovat.

Obvodní soud se žalobou poprvé začal zabývat loni v únoru, v březnu rozhodl, že Parkanové další odškodnění nenáleží. Soudkyně tehdy sice konstatovala, že žaloba je důvodná, peníze, které ministerstvo ženě vyplatilo, ale podle ní byly dostatečné. Parkanová proti verdiktu podala odvolání, kterému Městský soud v Praze v říjnu vyhověl a část žaloby obvodnímu soudu vrátil. Sám také navýšil částku, kterou ministerstvo bývalé političce přiznalo za délku stíhání, a to o 30 000 korun.

Nákup čtyř transportních letounů za zhruba 3,5 miliardy korun schválila vláda Mirka Topolánka (ODS) v roce 2009. Parkanovou a šéfa ministerské sekce vyzbrojování Jiřího Staňka následně policie obvinila ze zneužití pravomoci a z porušení povinnosti při správě cizího majetku se škodou 819 milionů korun. Obžaloba jim vytýkala to, že před rozhodnutím o nákupu nenechali zpracovat nezávislý posudek, a že stroje proto byly předražené.

Parkanová čelila stíhání od roku 2012, rezignovala tehdy na funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Soudy ji definitivně osvobodily v říjnu 2021. Podle pravomocného rozsudku nevznikla státu žádná škoda a oba obžalovaní udělali maximum pro to, aby se obchod uskutečnil v souladu se zákonem.

Zdroje: