Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 1°C Polojasno

Soud EU zamítl stížnost firmy Google proti antimonopolní pokutě od Evropské komise

Soud EU zamítl stížnost firmy Google proti antimonopolní pokutě od Evropské komise
Unijní exekutiva pokutu vyměřila za to, že Google podle ní zvýhodňováním vlastního cenového srovnávače poškozoval zákazníky i konkurenci (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Americká internetová společnost Google neuspěla v zásadním antimonopolním sporu s Evropskou komisí.

Tribunál Evropské unie dnes totiž zamítl odvolání firmy proti pokutě 2,42 miliardy eur (více než 60 miliard Kč), kterou komise Googlu vyměřila v roce 2017 za zneužívání dominantního postavení na trhu.

Soud uznal, že zvýhodňováním vlastního srovnávače obchodních nabídek ve výsledcích internetového vyhledávání firma porušuje konkurenční pravidla. Google v reakci na verdikt sdělil, že se požadavkům komise již přizpůsobil. Zda podá všeobecně očekávané odvolání k soudu vyšší instance, ale firma neuvedla.

Unijní exekutiva, která dohlíží na dodržování antimonopolních pravidel v EU, pokutu vyměřila za to, že Google podle ní zvýhodňováním vlastního cenového srovnávače poškozoval zákazníky i konkurenci. Podle dnešního verdiktu nižšího unijního soudu Google konkurenční principy porušil tím, že ve svém vyhledávači „výhodněji zobrazoval a umísťoval“ nabídky vlastního obchodního srovnávače.

Firma podle soudců v Lucemburku dávala horší pozici výsledkům konkurenčních srovnávačů i ve chvíli, kdy přinášely prokazatelně výhodnější nabídky pro zákazníky. Pokuta byla podle soudu odůvodněná, neboť firma jednala vědomě, nikoli z pouhé nedbalosti.

„Tento rozsudek se týká velmi specifického souboru skutečností a nyní se jím budeme detailně zabývat. Nicméně již v roce 2017 jsme provedli změny tak, abychom rozhodnutí Evropské komise vyhověli,“ uvedla společnost v prohlášení. Dodala, že nový přístup přináší více než sedmi stovkám nákupních srovnávačů „miliardy kliknutí“.

Verdikt soudu je prvním potvrzením pokuty v sérii sporů, které vyvolala snaha místopředsedkyně komise pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerové zamezit možnému zneužívání výsadní pozice této americké firmy. „Dnešní rozsudek je jasnou zprávou, že jednání Googlu bylo nezákonné, a přináší trhu potřebnou jistotu,“ uvedla komise v prohlášení.

Brusel proti praktikám firmy provozující nejpoužívanější internetový vyhledávač zakročil už několikrát. V roce 2018 komise Googlu vyměřila pokutu 4,34 miliardy eur za zneužívání dominantního postavení na trhu se svým operačním systémem Android, který se používá v mobilních telefonech. O rok později nařídila firmě zaplatit 1,49 miliardy eur kvůli omezování konkurentů na trhu s internetovou reklamou. I proti těmto dvěma pokutám se firma odvolala.

Zdroje: