Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Jasno

Evropská komise vyšetřuje Google kvůli digitální reklamě

Evropská komise vyšetřuje Google kvůli digitální reklamě
Komise chce posoudit, zda Google třetím stranám neomezuje na webových stránkách a v aplikacích přístup k uživatelským údajům pro reklamní účely | zdroj: Profimedia

Evropská komise zahájila další vyšetřování americké internetové společnosti Google, jde o digitální reklamy.

Evropská komise chce tentokrát zjistit, zda Google neomezuje konkurenci na trhu technologií pro digitální reklamu. A to tím, že upřednostňuje vlastní služby pro on-line reklamu před konkurenčními vydavateli, zadavateli reklamy a podniky, které nabízejí podobné služby. Komise to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Komise chce především posoudit, zda Google třetím stranám neomezuje na webových stránkách a v aplikacích přístup k uživatelským údajům pro reklamní účely.

„Služby on-line reklamy jsou jádrem toho, jak Google a vydavatelé vydělávají na svých on-line službách. Google sbírá data, která využívá pro konkrétní reklamní účely, prodává reklamní prostor a zároveň vystupuje jako zprostředkovatel on-line reklamy,“ uvedla místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová, která má na starosti i hospodářskou soutěž. „Google je tedy přítomen skoro na všech úrovních dodavatelského řetězce pro zobrazování on-line reklamy,“ dodala. Komise má podle ní obavy, že Google konkurenčním službám on-line reklamy soutěž ztížil v segmentu označovaném jako „ad tech stack“.

Google měl v loňském roce na tržbách z on-line reklamy 147 miliard dolarů (3,2 bilionu Kč), což je víc, než kolik vygenerovala jakákoliv jiná firma v této branži. Reklama na jeho nástrojích, včetně vyhledávače, serveru YouTube nebo pošty Gmail, se také zásadní měrou podílela na celkových tržbách a zisku.

Zdroje: