Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 3°C Slabý déšť

Soud bude znovu posuzovat žalobu KSM proti zrušení

Soud bude znovu posuzovat žalobu KSM proti zrušení
zdroj: tisková zpráva

Pražský městský soud se bude znovu zabývat žalobou Komunistického svazu mládeže (KSM) proti rozhodnutí ministerstva vnitra z října 2006, kterým úřad svaz zrušil.

Soud již v březnu 2008 dospěl k závěru, že rozhodnutí ministerstva bylo v souladu se zákonem. Nejvyšší správní soud ale na základě kasační stížnosti KSM nařídil žalobu znovu projednat. Mladí komunisté chtějí, aby soud rozhodnutí úřadu zrušil.

Ministerstvo vnitra v říjnu 2006 rozpustilo občanské sdružení kvůli jeho programu. KSM například uvádělo, že se bude snažit o odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským. Podle mladých komunistů však ministerstvo postupovalo v rozporu s ústavně zaručenou svobodou projevu a s jeho právem vyhledávat a šířit informace a svobodně se sdružovat.

Výchozím bodem pro rozpuštění KSM se stala především věta: "KSM stojí na straně úsilí o revoluční překonání kapitalismu a o nastolení ekonomických - odstranění soukromého vlastnictví výrobních prostředků a jeho nahrazení vlastnictvím společenským - a společenských - zavedení socialistické demokracie - podmínek pro budování socialismu jako prvního stupně k vytvoření společnosti komunistické, jejíž vybudování je konečným cílem."

www.parlamentnilisty.cz