Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Paroubek: Čeho se pan Janota bojí? Jako by svůj "balík" neznal

Paroubek: Čeho se pan Janota bojí? Jako by svůj "balík" neznal
zdroj: tisková zpráva

Předseda socialistů Jiří Paroubek opětovně kritizoval ministra financí Eduarda Janotu. Ten podle něj nemůže popřít opatření, která obsahuje jeho navrhovaný konvergenční balíček.

„Nevím, čeho se pan Janota bojí. Jako by ten svůj balík neznal. Ty zásadní věci jako zmrazení důchodů, pokles platů ve veřejné sféře a rezignace na progresivní zdanění tam jsou a to nemůže popřít," reagoval na kritiku Eduarda Janoty Jiří Paroubek.

Janota totiž odmítl, že by byl prodlouženou rukou předchozí vlády Mirka Topolánka. Paroubek jej v pondělí obvinil, že fakticky prosazuje program ODS a TOP 09.

"Já jsem pouze navrhl, a s tím on bytostně musí souhlasit, odstranění degrese u rovné daně, a ta tam skutečně byla," ohrazoval se Janota pro ParlametniListy.cz.

Janotův text pak podle Paroubka obsahuje i pro ČSSD nepřijatelné sbližování obou sazeb DPH, ačkoli Janota sám neuvedl žádný údaj v procentech. „Ale tentýž den, kdy se pan Janota vůči nám ohrazoval, jeho náměstek Chrenko v týdeníku Týden naznačil, že sjednocená sazba by mohla být okolo osmnácti procent. Pánové by si to měli vyříkat mezi sebou a neobviňovat jiné," zdůraznil v úterý ve sněmovně lídr ČSSD. Janota je podle něj spíš úředník než politik a manažer a průběh událostí ukazuje na základní manažerskou chybu ministra financí.

Janotovy materiály nejsou koncepční

Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana je jak exit strategie, tak konvergenční „balík" málo koncepční. „Chybí tam mimo jiné zlepšení čerpání strukturálních fondů EU nebo podpora exportu, hospodářská strategie tam není. Takto nemůže vypadat exit strategie ani konvergenční program ČR," uvedl Urban.

Podle jeho kolegy Bohuslava Sobotky pak je velkou chybou Fischerova kabinetu, že balík neprojednal s politickými stranami. „Po volbách bude nutno v tomto dokumentu udělat změny, což budou muset představitelé budoucí vlády vysvětlit," dodal Sobotka. Socialisté chtějí do programu jednání dolní komory zařadit návrhy týkající se zavedení daňové progrese, proplácení prvních tří dnů nemoci, zákazu anonymních akcií či návrh zákona o regulaci lobbingu. ČSSD chce také jednat o novele loterijního zákona.

Fischerovu vládu kromě ČSSD kritizovali i zelení, tentokrát kvůli snaze prolomit těžební limity. ODS zase dlouhodobě kritizuje ministra vnitra Martina Pecinu a jeho protikorupční balíček. Lidovcům se zase nelíbí snížení mateřské.

www.parlamentnilisty.cz