Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Sociolog: Penzijní reforma je nastavena tak, aby Češi vyhynuli

Sociolog: Penzijní reforma je nastavena tak, aby Češi vyhynuli
zdroj: Mediafax

Podle sociologa Pavla Rusého, který se mimo jiné podílel i na jednání o penzijní reformě za Věci veřejné, je současný návrh důchodové reformy nastaven tak, aby vedl k ´vyhynutí národa´.

V systému, který vláda navrhuje, je optimální nemít děti a peníze si spořit ve fondu," vysvětlil Rusý ve středečních Dvaceti minutách Radiožurnálu. "To totiž pak člověk ve stáří dostane jednak důchod z průběžného systému plus dostane ještě to, co si naspořil. Je to tedy nastaveno tak, aby Češi úplně vyhynuli."

Navrhovaný systém podle Rusého prodraží výchovu dětí. "Vrcholní politici si neuvědomují, že dítě není auto," podotkl. "Myslí si spíš, že je to záliba, osobní záležitost každého člověka, a že není nutné ji v důchodu zohledňovat."

Přitom děti, tedy budoucí generace, jsou v penzijním systému klíčová část. Zejména v tom průběžném, který máme dnes. "O část výdělku se dnešní populace dělí s důchodci a zároveň část z peněz investuje do budoucí generace, tedy svých dětí, které budou pak živit je i další důchodce."

Celý článek na ParlamentniListy.cz