Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 15°C Občasný déšť

Stát přestane hradit povinné očkování, varují kritici

Stát přestane hradit povinné očkování, varují kritici
zdroj: tisková zpráva

Povinné očkování dětí čeká po mnoha letech v souvislosti s reformou zdravotnictví změna. Jak upozorňuje senátorka Alena Gajdůšková (ČSSD), podle návrhů vlády by se mohlo stát, že by děti nebyly už očkovány v ordinacích pediatrů, ale ve specializovaných centrech.

Proti návrhu se bouří i lékaři, kterým způsobí nemalé potíže, poněvadž zatím nikdo neví, kdo bude očkovací látky od nového roku kupovat. Stát to totiž od ledna už nebude.

Zdravotní reforma vedle zdražení některých poplatků - například za pobyt v nemocnici, přináší s sebou i celou další řadu změn v českém zdravotnictví. Ne o všech však veřejnost dosud ví a ne o všech byli informováni i lidé, kterých se to týká. A to často zřejmě i odborníci v řadách lékařů.

Příkladem toho jsou třeba změny v systému povinného očkování dětí. Vláda totiž prý navrhla, aby děti byly očkovány jen ve specializovaných centrech.

"Jde o záměr vyčlenit celý systém očkování z praxe dětských a praktických lékařů a tzv. očkování outsorcovat. Pro neznalé manažerské hantýrky to znamená, že očkování bude zajišťovat soukromá firma, která buď bude to, co doposud v rámci své činnosti dělali pediatři a praktikové, účtovat pojišťovnám (to v lepším případě) nebo prostě jako komerční služba vás „zkásne", ještě než vaše děťátko nebo vás „bodne"," upozornila ParlamentníListy.cz na změnu v zavedené dlouholeté praxi senátorka ČSSD a viceprezidenta Svazu pacientů Alena Gajdůšková.

Celý článek na ParlamentniListy.cz