Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 8°C Polojasno

Profesor Komárek má strach: Takhle dopadnou chudí a nemocní

Profesor Komárek má strach: Takhle dopadnou chudí a nemocní
zdroj: Mediafax

Spoluúčast pacientů na lékařské péči je všude prakticky všude v západní Evropě, připomíná četný předseda ČSSD a bývalý prognostik Valtr Komárek. Tuto snahu vládě nevyčítá. Vadí mu ale, že byl přijat zákon, bez toho aby byl jasně definován standard a nadstandard.

Podle něj vadou vládních reforem je neinformovanost veřejnosti, nízká profesionální úroveň jejich zpracování a podkopávání ekonomického růstu škrcením spotřeby domácností.

„Já myslím, že nejde a priori vládu obviňovat, že k jistým krokům ke spoluúčasti sahá, protože i v rámci sociálního státu jsou takto upraveny systémy i ve většině západoevropských států. Problém je v tom, že my ve srovnání třeba s Rakušany, Němci a dalšími zeměmi asi tak čtyřicetiprocentní platy," konstatoval pro ParlamemtníListy.cz Komárek.

Náklady se převalují na lidi příliš rychle

Proto mu vadí rychlé převalování rozpočtových nákladů na pacienty: „To je strašně bolestivé, protože lidi na to prostě nemají a velmi jim to zasáhne do životní úrovně. To není jenom o tom, že si změní priority ve prospěch zdraví, než by si koupili luxusní auto. Ten polštář toho, co si velmi mnoho domácností může dovolit, je velice tenký," vysvětluje prognostik.

Podle něj to bude mít za následek utlumení spotřeby domácností. "U nás máme hrubý domácí produkt asi 3,8 bilionu korun a z toho spotřeba domácností dělá něco přes půldruhého bilionu korun. A už teď ta spotřeba, která dá se říci táhne ekonomiku, roste plíživým tempem asi 0,7 procenta," sčítá Komárek.

Celý článek na ParlamentniListy.cz