Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Sněmovnu ochromil populismus. Je to ostuda, tvrdí politici

Sněmovnu ochromil populismus. Je to ostuda, tvrdí politici
zdroj: tisková zpráva

Poslední schůze sněmovny před volbami by díky populistickým předvolebním návrhům nemusela proběhnout. Serveru Parlamentnilisty.cz to řekl předseda lidovců Cyril Svoboda.

„To, co se právě odehrálo ve sněmovním sále, je ostuda, protože devadesát procent návrhů, které padly během jednání o programu schůze, jsou návrhy populistické a čistě předvolební. My si přejeme, aby schůze proběhla, aby se poslanci shodli na čistě racionálních návrzích," rozzlobil se šéf lidovců Cyril Svoboda.

Lidovecké návrhy jsou podle něj v tomto směru výjimkou. „Jsou minimální, mluvíme o nich měsíce a měsíce, takže my tam nic nového nepřidáváme," dodal Svoboda s tím, že ODS, ČSSD nebo komunisté se schůzi takto pokusí zablokovat tím, že ke schválení pořadu jednání nakonec nedojde.

Jedním slovem ostuda

„Mně to přijde jako hrozná ostuda. Veřejnost se dívá na to, jak sněmovna v posledních hodinách svého mandátu pracuje, a když se sejde na své poslední schůzi, tak ji hned přeruší. Působí to tak, že nejsme schopni zorganizovat si vlastní práci. Prostě jen ostuda," komentoval pro ParlamentníListy.cz lídr zelených Ondřej Liška.

„Sněmovní legislativa říká, že dříve než v šest nebo půl sedmé nejsou schopni seznam všech návrhů připravit," komentoval situaci šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Problém podle něj spočívá v tom, že ačkoli sněmovní organizační výbor kvůli velkému počtu projednávaných bodů a časovému presu před volbami vyřadil všechny návrhy zákonu jdoucí do prvního čtení, poslanci navrhli změny, které daleko převyšují jejich původní počet.

Hlasovat silově nebo podle seznamu?

„Byly dvě varianty. Buď hlasovat čistě stranicky a silově, tedy proti návrhům opačné části politického spektra a pro ty svoje, nebo mít k dispozici seznam, a vědět o čem se skutečně, věcně hlasuje. Zvolili jsme variantu dvě, a jako klub jsme navrhli schůzi přerušit," řekl Tluchoř.

Sněmovní schůze měla původně proběhnout zcela bez zákonů jdoucích do prvního čtení, kterých vyřadili poslanci z organizačního výboru přes osmdesát. 150 nových návrhů ale údajně znamenalo pro sněmovní legislativu takovou zátěž, že by použitelný seznam navržených bodů dodala nejdříve v půl sedmé večer.

Předseda sněmovny Miloslav Vlček proto návrh klubu ODS přijal a schůzi přerušil do zítřka. Poslanci, které ParlamentníListy.cz oslovily, shodně konstatovali, že podobnou situaci v dolní komoře parlamentu dosud nepamatují.

Jádro problému je v tom, že co se na lednové schůzi nepovede stranám prosadit do programu, už do voleb neprojde a skončí "v koši".

                                                                                                                       www.parlamentnilisty.cz