Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Bursík obvinil Fischera z korupce. Kvůli stažení horního zákona

Bursík obvinil Fischera z korupce. Kvůli stažení horního zákona
zdroj: tisková zpráva

Zelení chtějí na lednové schůzi sněmovny ostře vystoupit ve věci horního zákona. Úmysl využít imunity a tvrdě kritizovat kabinet za jeho kroky oznámil bývalý předseda zelených Martin Bursík.

Několik poslanců Strany zelených hodlá patřičně "grilovat" úřednický kabinet Jana Fischera. Martin Bursík, který rezignoval na šéfa strany po katastrofální porážce v eurovolbách, ve sněmovně vytáhl do boje proti současné úřednické vládě.

„Hodlám na této schůzi využít imunity a pojmenovat to velmi ostře včetně premiéra Fischera a vlády, nakolik se zde jedná o lobbing a korupční jednání. Chci také umožnit klubům ODS a ČSSD, aby během přerušení jednání sešikovaly své řady, konkrétně pánové Paroubek a Gandalovič, kteří na Ústecku kandidují. Považuji to za poslední možnost, jak poskytnout trvalou jistotu obyvatelům postižených obcí," zdůraznil Bursík během představování programových priorit zelených na lednové schůzi dolní komory.

Bursík viní vládu z toho, že stáhla svůj návrh novely horního zákona. Ten podle zelených konečně umožňuje odpis zásob uhlí pod obcemi, které jsou už od počátku devadesátých let ohroženy těžbou. V této souvislosti je známé jméno především Horního Jiřetína.

„Je nepřijatelné, že vláda stáhla na návrh ministerstva průmyslu. Proběhlo to navíc bez připomínkového řízení," zlobil se Bursík.

Stop přílepkům, chceme stropy na kampaně

Zelení chtějí na lednové schůzi řešit omezení poslanecké imunity, zákaz tzv. přílepků k návrhům zákonů nebo novelu zákona o mediálních radách, která požaduje jejich nezávislost na politických stranách. V těchto požadavcích de facto kopírují studetské požadavky iniciativy Inventura demokracie.

Nejmenší parlamentní strana také podpoří návrh ČSSD na zrušení akcií na majitele a zákon o regulaci lobbingu. Poslanci Strany zelených chtějí podpořit protikorupční balíček ministra vnitra Peciny.

„Mezi návrhy ale chybí dvě klíčové věci. Zprůhlednění financování politických stran a zavedení finančních limitů pro politické kampaně," uvedl lídr zelených Ondřej Liška.

Fischer: Chci omluvu, nemáte důkazy

Premiér Fischer zareagoval otevřeným dopisem, v němž napsal, že Bursík má na svůj názor na zákon právo. "Co však přijmout nemohu, je obvinění z korupce, které jste na adresu vlády rovněž vyslovil," sdělil premiér. Bursík to podle něho udělal bez důkazu.

"A já se jménem svým i jménem vlády proti Vašemu obvinění důrazně ohrazuji. Vaše slova jsou za hranou slušnosti," zdůraznil Fischer. Pokud prý má Bursíka dál považovat za slušného člověka, chce od něho veřejnou omluvu.

                                                                                                 www.parlamentnilisty.cz /TISCALI/ČTK