Dnes je sobota 4. května 2024., Svátek má Květoslav
Počasí dnes 22°C Občasný déšť

Sněmovna dnes neprojedná vznik vyšetřovací komise k darům pro STAN

Sněmovna dnes neprojedná vznik vyšetřovací komise k darům pro STAN
Hnutí STAN všechny přijaté dary prověří a pokud se potvrdí jejich spojitost s trestně stíhanými osobami, tak chce peníze vrátit | zdroj: Jakub Stadler / MAFRA / Profimedia

Opoziční hnutí SPD neprosadilo návrh, aby Sněmovna dnes projednala zřízení vyšetřovací komise k financování vládního hnutí STAN.

Koaliční kluby požadavek lídra SPD Tomia Okamury na zařazení bodu do programu schůze vetovaly. Stejně se vládní frakce postavily k dalšímu Okamurovu návrhu, aby poslanci debatovali o povinném očkování proti covidu-19 a uložili ministru zdravotnictví Vlastimilu Válkovi, aby spornou část očkovací vyhlášky zrušil.

Zřízení vyšetřovací komise chtěla opoziční hnutí SPD a ANO projednat už na čtvrteční mimořádné schůzi Sněmovny k financování STAN. Návrh jejího programu ale Sněmovna zamítla a schůze se neuskutečnila.

Média v posledních týdnech upozorňovala na to, že vládní hnutí dostalo peníze od firem ovládaných společnostmi z Kypru. Další údajně pocházely od firmy s trestně stíhaným spolumajitelem.

Okamura dnes uvedl, že komise by se měla zabývat tím, kdo jsou koncoví vlastníci společností, a zaměřit se také na majetkovou strukturu firem. „Je potřeba vysvětlit, zda sponzorské dary byly poskytnuty v souladu se zákonem,“ uvedl.

Předseda poslanců STAN Josef Cogan zopakoval stanovisko hnutí, podle kterého hnutí nepřijalo žádný finanční dar nezákonně. „A již vůbec nedošlo k tomu, že by byl STAN jakkoli financován ze zahraničí,“ řekl. Hnutí podle Cogana všechny přijaté dary prověří. „Jestliže se potvrdí jejich spojitost s trestně stíhanými osobami, tak předmětné vrátíme,“ dodal.

Očkovací vyhlášku doplnila o povinné očkování lidí starších 60 let a vybraných profesních skupin proti covidu-19 bývalá vláda Andreje Babiše, má platit od března. Nový kabinet Petra Fialy plánuje z předpisu vyřadit povinné očkování minimálně pro seniory.

Zdroje: