Dnes je neděle 16. června 2024., Svátek má Zbyněk
Počasí dnes 14°C Dešťové přeháňky

Sněmovna asi schválí zákonný rámec činnosti Českého hydrometeorologického ústavu

Sněmovna asi schválí zákonný rámec činnosti Českého hydrometeorologického ústavu
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Činnost Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) zřejmě bude od příštího roku upravená novým zákonem o veřejné hydrometeorologické službě. Jeho vládní předlohu Sněmovna pravděpodobně schválí beze změn. Žádný z poslanců ani dnes úpravy návrhu zákona při jeho předposledním kole projednávání nenavrhnul.

ČHMÚ, který je příspěvkovou organizací ministerstva životního prostředí, má mít mimo jiné ze zákona "výlučné oprávnění k vyhlašování nebo odvolávání hydrometeorologických výstrah". Zákon má podle předkladatelů umožnit co možná nejvyšší míru digitalizace výstupů z činností hydrometeorologické služby tak, aby byly dostupné v reálném čase. Využití zveřejněných dat ČHMÚ, jejich prezentace či výklad má podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) patřit volnému trhu.

Zákonem má být také nově zřízená Národní databáze hydrometeorologických údajů a produktů, což má podle vlády stát až 128 milionů korun. Podle Hladíka bude možné využít peníze z fondů EU. K datům v databázi by se měl každý dostat skrze webovou aplikaci. ČHMÚ má mít zákonem zaručeno, že nebude muset ani prostřednictvím databáze poskytovat údaje zjištěné mimo výkon veřejné hydrometeorologické služby, kterých se v minulosti domáhaly společnosti kvůli komerčnímu využití.

Norma upravuje také součinnost ČHMÚ s hydrometeorologickou službou ministerstva obrany, která je zatím upravená na základě rámcové smlouvy. Údaje od služby ministerstva obrany budou moci být v databázi zveřejněné pouze po souhlasu resortu.

Předloha rovněž vymezuje hydrometeorologickou službu jako celek, tedy jako službu vykonávanou prostřednictvím uvedených činností ČHMÚ a resortních meteorologických služeb, jejich vztah a spolupráci obou složek.

ČHMÚ, který byl zřízen vládním nařízením z roku 1953, má doposud právní status příspěvkové organizace spadající pod působnost ministerstva životního prostředí. Na nutnosti přípravy právní úpravy zabezpečení hydrometeorologické služby a služeb v oblasti kvality ovzduší se shodla už Bezpečnostní rada státu v roce 2012.

Zdroje: