Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Slib, modlitba a rychlý start. Na Hrad nastupuje Petr Pavel

Slib, modlitba a rychlý start. Na Hrad nastupuje Petr Pavel
Na Harleyi tentokrát Petr Pavel na Hrad nepřijede... jeho inauguraci ale slaví více než stovka členů klubu Harley-Davidson spanilou jízdou Prahou. | zdroj: Profimedia

Česko bude mít od čtvrtečního odpoledne nového prezidenta. Poté, co složí slib, se jím stane Petr Pavel, který zvítězil v lednové přímé volbě.

Dosavadnímu prezidentovi Miloši Zemanovi vypršelo druhé funkční období o půlnoci na čtvrtek.

Pavel na Pražský hrad přijede krátce před polednem, jeho první kroky povedou Bránou gigantů, která byla na znamení dočasného neobsazení prezidentského úřadu uzavřena o půlnoci. V poledne má společně se svou manželkou Evou v plánu oběd se Zemanem a jeho chotí Ivanou.

Slib je naplánován na 14:00 na společné schůzi obou komor Parlamentu. Uskuteční se tradičně ve Vladislavském sále Hradu.

Pavel ho složí do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila, chystá se ho odříkat zpaměti. Stvrdit ho pak musí podáním ruky i podpisem. Následovat bude asi dvacetiminutový projev.

Po inauguraci nový prezident pozdraví veřejnost z balkonu na třetím hradním nádvoří a položí květinu u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Následovat bude číše vína ve Španělském sále, kam bylo pozváno na 2500 lidí.

Slavnostní odpoledne završí modlitba ve svatovítské katedrále.

V pátek chce už Pavel začít „úřadovat“. Ráno jmenuje ministrem životního prostředí lidovce Petra Hladíka. V pondělí odjede na první zahraniční návštěvu, povede tradičně na Slovensko.

Zdroje: