Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Brány se otvírají. Petr Pavel je na Hradě, schyluje se k inauguraci

Brány se otvírají. Petr Pavel je na Hradě, schyluje se k inauguraci
Petr Pavel s manželkou Evou přichází na Hrad. | zdroj: Profimedia

Petr Pavel ve čtvrtek v poledne přijel na Pražský hrad, kde složí prezidentský slib.

Po poledni po příjezdu zvoleného prezidenta začaly do areálu Hradu přicházet také desítky až nižší stovky lidí, kteří do té doby čekaly na příjezd nové hlavy státu na Hradčanském náměstí. Neodradilo je ani stále nevlídnější počasí, silný vítr a déšť.

Druhý pětiletý mandát prezidenta Miloše Zemana skončil o půlnoci, Pavel do úřadu nastoupí ihned poté, co složí slib, zhruba ve 14:15 ve Vladislavském sále Hradu.

Předtím Miloš Zeman s Pavlem a manželkami společně poobědvali.

Většina lidí směřuje pod balkon na třetím nádvoří, kde bude mít Pavel zhruba ve 14:50 projev. Lidé stojí v hloučcích s deštníky, plné jsou také lavičky a ochozy a veškerá prostranství, kde neprší.

Už od rána fouká silný vítr a třetí nádvoří Hradu není ani zdaleka zaplněné.

Slib Pavel složí do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila, chystá se ho odříkat zpaměti. Stvrdit ho pak musí podáním ruky i podpisem.

Po inauguraci Pavel pozdraví veřejnost z balkonu na třetím hradním nádvoří a položí květinu u sochy prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Následovat bude číše vína ve Španělském sále, kam bylo pozváno na 2500 lidí.

Slavnostní odpoledne završí modlitba ve svatovítské katedrále.

V pátek chce už Pavel začít „úřadovat“. Ráno jmenuje ministrem životního prostředí lidovce Petra Hladíka. V pondělí odjede na první zahraniční návštěvu, povede tradičně na Slovensko.

Zdroje: