Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Sbohem a šáteček. Hradní brány se uzavřely, Zemanovo prezidentství skončilo

Sbohem a šáteček. Hradní brány se uzavřely, Zemanovo prezidentství skončilo
Miloš Zeman si prohlíží korunovační klenoty. | zdroj: Profimedia

Svěšením prezidentské standarty a uzavřením Brány gigantů na Pražském hradě o půlnoci symbolicky skončilo desetileté působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta republiky. Během několikaminutového ceremoniálu zahrála hudba Hradní stráže státní hymnu.

Poté, co složí slib, vystřídá Zemana v čele státu ve čtvrtek odpoledne Petr Pavel.

Na Hradčanském náměstí se za deště shromáždil dav lidí, mnozí si o půlnoci připíjeli šampaňským a skandovali: „Konečně!“

Ještě před tím zhruba stovka lidí došla z pražského Hradčanského náměstí na Karlův most, odkud shodila do Vltavy hořící Moranu v podobě končícího prezidenta.

Změna po deseti letech

Miloš Zeman byl první přímo zvolený prezident. Vyhrál dvoje volby – v letech 2013 a 2018.

Pavel má složit slib ve čtvrtek 14:15, do té doby je Česko bez prezidenta. Jeho pravomoci a povinnosti v tomto mezidobí připadnou zejména premiérovi Petru Fialovi, část také předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové a předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi.

Pavel dorazí na Hrad krátce před polednem. V tu chvíli se hradní Brána gigantů otevře.

Hlášením ho v sídle prezidentů uvítá velitel Hradní stráže Jaroslav Ackermann. Pavel s manželkou pak poobědvá s dosavadním prezidentským párem. Ve 14:00 začne společná schůze obou komor parlamentu, na které složí slib. Tím se stává prezidentem.

Nepropadl, ale…

Zeman se v úterý přestěhoval z lánského zámku do nového domu v Lánech, kde chce strávit důchod. Zřídit ale plánuje kancelář, kde by se scházel se svými hosty. Asistentku mu bude dělat manželka.

Od státu bude pobírat rentu 50 000 korun měsíčně, dalších 50 000 dostane na provoz kanceláře a plat asistenta. Zároveň mu náleží důchod. Řekl, že jeho výše je 23 000 korun. Nárok má také na řidiče a ochranku.

Agentura NMS Market Research zjistila, že lidé dali Zemanovi za prezidentství při „školním“ známkování nelichotivou čtyřku. Vyčítají mu hlavně výběr spolupracovníků nebo jeho nedostatečnou roli jako morální autority. Kritizují ho také za příklon k Rusku a Číně.

Zdroje: