Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Po 26 hodinách obnovila Sněmovna jednání. Provázejí ho obstrukce od SPD

Po 26 hodinách obnovila Sněmovna jednání. Provázejí ho obstrukce od SPD
Obstrukce SPD odstartoval v úterý odpoledne šestihodinovým projevem Tomio Okamura, který podobně jako v noci na dnešek jeho straničtí kolegové navrhoval doplnění či změny programu | zdroj: Czech News Center / Rusinova Maria / CNC / Profimedia

Sněmovna po 26 hodinách od začátku schůze dnes odpoledne obnovila své jednání.

Jeho program zatím neschválila hlavně kvůli obstrukcím poslanců opozičního hnutí SPD, kteří obšírným zdůvodňováním svých úprav pořadu jednání chtějí zabránit schvalování vládní novely pandemického zákona.

Změny v programu začali navrhovat i poslanci opozičního hnutí ANO. Na rozdíl od kolegů z SPD, kteří mnohdy hovořili několik desítek minut, byli ale ve svých vyjádřeních podstatně stručnější.

Bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová navrhovala přednostně projednat regulaci sdíleného ubytování, které předložilo zastupitelstvo hlavního města.

Josef Kott usiloval o přednostní projednání novely o léčivech. Robert Králíček zase žádal projednání vládní novely o kybernetické bezpečnosti. Další poslanec ANO Patrik Nacher požadoval mimo jiné debatu na téma politická kultura.

Obstrukce SPD odstartoval v úterý odpoledne šestihodinovým projevem předseda hnutí Tomio Okamura, který podobně jako v noci na dnešek jeho straničtí kolegové navrhoval doplnění či změny programu. Schůzi poznamenal spor o to, zda vládní většina ODS, STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů prosadila noční jednání dolní komory v souladu s jednacím řádem.

Kromě SPD měli námitky i zástupci ANO. Obě frakce si kvůli tomu vyžádaly o minulé noci postupně dvouhodinové přestávky na svá jednání. Nacher navrhoval, aby se Sněmovna k tomu dnes vrátila v diskusi.

Sněmovna se musí pandemickou novelou opětovně zabývat kvůli tomu, že ji minulý týden těsnou většinou odmítl Senát. Při prvním schvalování počátkem února dolní komora novelu hlasy koalice prosadila ve stavu legislativní nouze po zhruba 35 hodinách, přičemž schvalování programu kvůli obstrukcím SPD trvalo 23 hodin.

Zdroje: