Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Skóre PES se zvýšilo o sedm bodů, což by odpovídalo červenému stupni

Skóre PES se zvýšilo o sedm bodů, což by odpovídalo červenému stupni
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Rizikové skóre v protiepidemickém systému PES k neděli stouplo o sedm bodů na 64, což odpovídá přísnějšímu čtvrtému (červenému) stupni pohotovosti. Dostane-li se index PES do nižšího či vyššího pásma, neznamená to automaticky změnu opatření. Pro zlepšení musí v nižším pásmu zůstat sedm dní, pro zhoršení tři dny, vždy ale o změně musí rozhodnout vláda.

Celá země na základě rozhodnutí vlády funguje od čtvrtka podle pravidel třetího (oranžového) stupně, což umožnilo otevřít s omezenou kapacitou obchody, restaurace, hotely či provozovny služeb. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) ale označil situaci za křehkou a nevyloučil, že by se opatření mohla zase zpřísnit.

Předchozích třináct dní byl index PES na 57 bodech ze sta. "Nárůst indexu rizika z 57 na aktuálních 64 bodů byl dán dvěma faktory: nárůstem relativního podílu pozitivních případů a dále zejména navýšením reprodukčního čísla nad jedna. Aktuální hodnota R je rovna 1,02, navýšení nad jedna je tedy velmi malé," uvedl Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS).

Reprodukční číslo udává průměrný počet dalších nakažených od jednoho pozitivně testovaného člověka, v poslední době bývá pozitivní téměř čtvrtina ze všech provedených testů. Výpočet skóre PES vychází z hodnoty reprodukčního čísla, podílu pozitivních ze všech denních testů za posledních sedm dní a počtu nakažených na 100 000 obyvatel v obecné a seniorské populaci. Podle výše skóre na škále 0 až 100, přičemž 100 je nejhorší, je země zařazena do jednoho z pěti stupňů. Čtvrtý stupeň se pohybuje v rozmezí od 61 do 75 bodů.

Ministerstvo zdravotnictví po výpadku sítí také aktualizovalo údaje o počtu nakažených za sobotu. Přibylo 3308 případů covidu, to je o 641 více než před týdnem. Je to sice nejmenší denní přírůstek za tento týden, ale o víkendech se méně testuje a nárůsty o volných dnech vždy výrazně klesají. Aktuálně je v zemi přes 60 000 nakažených, z toho 4436 bylo podle posledních údajů v nemocnici. S covidem dosud zemřelo 8838 lidí.

Zdroje: